Вучић: Да чувамо мир и стабилност као Деспот Стефан

Председнк Србије Александар Вучић отворио је Међународни Фестивал витештва који носи име деспота Стефана Лазаревића и поручио да је тај спрски владар изградио земљу зато што је сачувао стабилност и мир и да исто тако и ми данас треба да чувамо стабилност и мир како би Србија напредовала.

Председник Вучић је, на отварању фестивала витештва "Деспот Стефан Лазаревић" - џаст аут Манасија 2017, истакао да је Деспот Стефан био познат у целом свету као способан државник, војсковођа, реформатор и да је омогућио економски раст тадашње Србије. 

Вучић је подвукао да је то урадио захваљући мудрој политици која је обезбедила мир и коју је омогућио просперитет Србије.

Он је рекао да се Србија и данас бори за мир за стабилност у региону и жели да значајно допринесе да се тај мир и стабилност очувају јер је то важно за економски и сваки други развој.

Како је рекао, има и сличности са оним што се дешавало пре шест векова, где су многи хтели да нешто одузму од Србије, али да Србија није то кроз векове дозволила, па ни сада неће, да јој одузму нешто што је њено.

Просперитет Србије тог доба остварен је, каже председник, захваљући дугом и мирном раздобљу без размирица и сукоба и зато је и данас важно да регион Западног Балкана, који је цео век био поприште сукоба, пошаље поруку мира и сарадње.

Навео је да је Србија и данас, као и тада, раскрсница путева и предмет интереса великих сила, али да не одустаје од својих напора.

"Сви би понешто да узму, а Србија би да сачува себе и своје становништво и грађане. Успевали смо и у прошлости, успећемо и у будућости", поручио је Вучић и додао да се и Република Српска суочава са великим проблемима.

"И Република Српска суочава са проблемима, а Србија ће увек бити ту за њен опстанак", каже Вучић.

Управо зато, истиче, треба помоћи народу да кроз сарадњу сачува свој језик и културу, како би чували сећање на претке и обавезали потомство да чува наслеђе.

Он је поручио да Србију данас воде људи којима је Деспот Стефан узор и који желе искрено да разговарају о свим проблемима и да дипломатским средствима решавају отворена питања.

Председник Србије осврнуо се у обраћању на историјске чињенице, рекавши да за веома кратко време "у немогућим условима", Деспот Стефан обновио земљу, градио палате, цркве и школе, реформисао војску, донео законе о рударству и трговини, мудро располагао богатим рудницима у Новом брду и Сребреници.

"Он је учинио Србију другим произвођачем сребра у Европи и једном од економски најстабилнијих у овом делу света", истакао је Вучић.

Деспот Стефан је, каже председник, успео и да за само 23 године, од напуштеног насеља сагради Београд, "град коме су се сви дивили".

Председнику Србије, витезови из Србије, Бели орлови, поклонили су мач на дар.

У једночасовном програму учествовали су витезови из Француске, Румуније, Бугарске, Немачке...

Током отварања фестивала одржан је и дефиле учесника.

Фестивал ће трајати до недеље, а одржава се у знак сећања на скоро 600 година од када је Деспот Стефан Лазаревић саградио једно од манастирских здања са црквом Свете Тројице.

Домаћини манифестације су Бели орлови, витезови из Србије, који ће угостити "саборце" из више од 17 земаља, међу којима су Русија, Мађарска, Хрватска, Црна Гора и друге.

Ове године ће доћи и гости из Турске као и скандинавски викинзи.

За најмлађе посетиоце фестивала, организоване су бројне радионице са витезовима.

број коментара 16 Пошаљи коментар
(субота, 26. авг 2017, 08:21) - ana [нерегистровани]

naša narav

I ponovo se ističe pristup rešavanju problemima : miroljubvim putem. Pozitivno je što je to već prepoznatljiva osobina politike Srbije.

(субота, 26. авг 2017, 04:33) - Ostoja [нерегистровани]

komentar

Ne bih se slozio sa tobom. Srbija je imala mnogo hrabrih ljudi koji su bili spremni da urade sve za svoj narod

(субота, 26. авг 2017, 02:31) - anonymous [нерегистровани]

***

Divno podsecanje na nesto plemenito, kao sto je vitestvo.

(субота, 26. авг 2017, 01:16) - anonymous [нерегистровани]

.

U vreme Despota Stefana Lazarevica Srbija je dozivela procvat a i sada je vreme za to.

(субота, 26. авг 2017, 00:18) - anonymous [нерегистровани]

Poštovanje

Despot Stefan Lazarević je svojom politikom i mudrošću doneo Srbiji mir i stabilnost i u takvoj atmosferi omogućio ekonomski i privredni rast. Brojno je njegovo nasleđe koje trebamo negovati i sačuvati.

(петак, 25. авг 2017, 23:34) - Alex [нерегистровани]

Tako treba..

Kao nekada nasi stari, nasi preci.. Trenutno stvar koja je najpreca za Srbiju i za region, Mir i Stabilnost.. Samo da se i ostali zalazu kao i mi, mnogo bi drugacije bilo..

(петак, 25. авг 2017, 23:31) - mima [нерегистровани]

mm

Biteštva i junaštva nam nije falilo kroz istoriju

(петак, 25. авг 2017, 22:47) - Vladislava Petrovic [нерегистровани]

tradicija

Cuvanjem tradicije i kulturoloskog nasledja sacuvacemo i nas narod. Moramo teziti ocuvanju celovitosti kao nasi preci.

(петак, 25. авг 2017, 22:18) - Граје [нерегистровани]

Срби

Сви би понешто да узму, а Србија би да сачува себе и своје становништво и грађане. Успевали смо и у прошлости, успећемо и у будућости. Потребно је да се грађани Србије окрену цркви, Богу и вери па би манје правили сплеткаранја у друштву, и омаловажавали друге који су заиста имају знања.

(петак, 25. авг 2017, 21:19) - Nenad [нерегистровани]

...

Koliko je jaka kultura i tradicija toliko je jaka i nacija.Srbija želi mir i stabilnost.