Известилац за Македонију: Тензије штете региону и евроинтеграцијама

Иво Вајгл, известилац за Македонију у Европском парламенту и члан Делегације за спровођење Споразума о стабилизацији и придруживању ЕУ и Србије, упозорио је да тензије на Балкану наносе штету региону и перспективи процеса проширења.

Поводом политичко-дипломатског спора који је претходних дана трајао на линији Београд-Скопље, Иво Вајгл је, у изјави за Танјуг, позвао регион да се представи као хомоген и поуздан партнер ЕУ.

"У овом тренутку у многим земљама чланицама можемо видети пораст оклевања када је реч о наставку процеса проширења и фокусирање на консолидацију Уније која је уздрмана Брегзитом, финансијском и избегличком кризом", навео је Вајгл.

"Најнепродуктивније што земље кандидати могу да ураде јесте да појачају међусобне тензије и да се окрену традиционалној нетрпељивости заснованој на историјским или псеудо историјским питањима", додао је известилац за Македонију.

Нагласио је да регион, уколико жели да задржи перспективу проширења "жžивом и подржаном", мора да се представи као хомоген, привлачан као тржиште, али и "поуздан партнер и додата вредност" европској стабилности и безбедности.

"Тензије, полемике и призивање старих међунационалних расправа су опасне и штетне за све земље које у њима учествују. Било би корисно ако би лидери на Балкану били свесни када улазе у радикалне вербалне конфликте са суседима", закључио је Иво Вајгл.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво