Брнабићева са турским министром Факибабом о сарадњи

Председница Владе Ана Брнабић разговарала је у Београду са министром хране, пољопривреде и сточарства Турске Ахметом Ешрефом Факибабом, који је истакао да је Србија кључна земља за стабилност и даљи економски развој свих земаља региона.

У разговору о унапређењу сарадње две земље у свим областима од заједничког интереса, Ана Брнабић је нагласила да Србија има велики пољопривредни потенцијал чије "могућности можемо боље да искористимо интензивнијом употребом савремене технологије и унапређењем продуктивности производње".

Премијерка је објаснила да је "неопходно да се фокусирамо на извоз производа са вишим степеном обраде, уместо на извоз сировина", саопштила је Владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Брнабићева је исказала задовољство што на Турско-српском пољопривредном бизнис форуму у Београду учествује више од 150 привредника из око 90 турских компанија, које се баве широким спектром делатности, од производње прехрамбених и ветеринарских производа, до пољопривредне механизације.

"То показује снажну заинтересованост турских привредника за сарадњу са пољопривредницима из Србије, и Влада Србије ће радити на томе да се та сарадња интензивира", рекла је Брнабићева.

Влада Србије, подсетила је она, успела је економским реформама и мерама фискалне консолидације да успостави макроекономску стабилност и унапреди услове пословања у Србији, чиме је отворила значајан простор за улагања и турских привредника у нашу прерађивачку индустрију.

"Постоји велики потенцијал да се повећа вредност трговине пољопривредно-прехрамбеним производима између Србије и Турске, која је у последњих пет година износила скоро 70 милиона долара", рекла је Брнабићева.

Министар Факибаба је истакао да је Србија кључна земља за стабилност и даљи економски развој свих земаља региона.

Турски министар је нагласио да је данас имао изузетно успешне састанке и да верује да је сарадња између две државе, након данашњег Форума, отишла корак напред када је реч о пољопривредној производњи.

Факибаба је истакао је да би "две земље могле да остваре сарадњу када је реч о извозу на трећа тржишта", додавши да је "Србија за Турску важна економска дестинација и велики пријатељ".

Министар Факибаба пренео је честитке председника Владе Турске, Биналија Јилдирима, премијерки Србије Ани Брнабић на именовању на ту функцију и пожелео много успеха у њеном раду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво