Макалистер у четвртак и петак у Београду

Известилац за Србију и председавајући Спољноплитичким одбором Европског парламета Дејвид Маклаистер боравиће од четвртка у дводневној, званичној посети Србији. Пред долазак поручује да је Србија на "добром путу" и да може постати чланица ЕУ "чим испуни услове за приступање", међу којима ЕУ посебну пажњу придаје владавини права и нормализацији односа са Косовом.

"Србија мора да испуни све услове за чланство ЕУ, што подразумева отварање и затварање свих 35 поглавља. Преговарачки оквир посебну важност даје поглављима 23 и 24 која се односе на владавину права, као и корацима који воде видљивом и одрживом побољшању односа са Косовом, договореним у оквиру поглавља 35", изјавио је Дејвид Макалистер за Танјуг непосредно пред долазак у Београд.

Према плану боравка известиоца ЕП у Београду, у који је Танјуг имао увид, Дејвид Макалистер би у четвртак прво требало да се састане са председником Србије Александром Вучићем

Том састанку би требало да присуствује и новоименовани амбасадор ЕУ у Србији Сем Фабрици.

Затим следе одвојени разговори Макалистера са премијерком Србије Аном Брнабић, првим замеником премијера и министром спољних послова Ивицом Дачићем, као и са министарком за европске интерације Јадранком Јоксимовић.

Известилац ЕП за Србију очекује размену мишљења и са шефицом преговарачког тима Србије Тањом Мишчевић и њеним сарадницима, као и члановима Одбора за евроинтеграције у Парламенту Србије.

У вечерњим сатима предвиђен је састанак Дејвида Макалистера са представницима српске опозиције.

Кабинету известиоца за Србију, а према сазнањима Танјуга, до сада су присуство потврдили Борис Тадић (СДС), Драган Шутановац (ДС), Саша Радуловић (Доста је било) и Чедомир Јовановић (ЛДП).

Вук Јеремић и Саша Јанковић (ПСГ) су поручили да нису у могућности да присуствују састанку.

Макалистер у изјави за Танјуг није желео да коментарише детаље око састава и тема састанка са опозиционим лидерима

Извори блиски кабинету Дејвида Макалистера раније су за Танјуг потврдили да "Макалистер полаже пуно на дијалог са опозицијом и приликом свих својих посета које су организовали Фондација Конрад Аденауер или Делегација ЕУ, он је разговарао са опозиционим политичарима".

Другог дана посете Дејвид Макалистер има разговоре са представницима немачке фондације Конрад Аденауер у Београду.

"Иницијатива за дијалог корисна и важна" 

У интервјуу датом Танјугу пред долазак у Београд, Макалистер је као "веома корисну и елементарно важну" оценио иницијативу председника Србије Александра Вучића да се у Србији поведе свеобухватни друштвени дијалог о Косову и Метохији.

Изнео је очекивање да ће се Бриселски дијалог наставити "што је пре могуће", као и да ЕУ од обе стране жели да види конструктиван приступ и преданост дијалогу.

"На крају је неопходан правно обавезујући споразум, који би Србији и Косову омогућио да, као пуноправне чланице, у смислу споразума ЕУ, независно једна од друге, могу преузети своје обавезе и права. Конкретна садржина споразума зависи од обе стране", објаснио је немачки политичар у интервјуу.

Дејвид Маклаистер је поздравио и другу иницијативу председника Србије, којом је Вучић од ЕУ званичника затражио временски оквир за приступање Србије ЕУ.

"Председник Вучић је својим захтевом за конкретним временским оквиром за приступање Србије ЕУ још једном јасно ставио до знања да жели своју земљу што пре да уведе у Унију. То у потпуности поздрављам. Истовремено се слажем са изјавом председника Европског савета Доналда Туска. Једна земља може приступити ЕУ само ако стварно испуни све услове, а у то спада најпре поштовање и подстицање у Споразуму ЕУ наведених основних вредности, као што су људска права, слобода, демократија, националних мањина...", нагласио је Макалистер.

Известилац за Србију у Европском парламенту понавља да чим ти услови буду испуњени Србија може да уђе у чланство ЕУ.

"Када ће Србија те критеријуме испунити зависи само од усвајања и примене потребних реформи у Београду. Јасно је да је Србија на добром путу и то ме радује", истакао је известилац ЕУ.

Оценио је и да војна неутралност Србије неће имати никакве последице по приступни процес земље. Дејвид Маклаистер, некадашњи премијер Доње Саксоније и један од водећих чланова Хришћанско-демократске уније Ангеле Меркел, у Србију долази у јеку предизборне камање у Немачкој.

У интервјуу за Танјуг је подсетио да је немачкој влади и посебно канцеларки Меркел одржива стабилност Балкана један од приоритета.

"Она је иницирала Берлински процес који конкретним пројетима води ка јачању регионалне сарање и привреде", закључио је Макалистер у разговору за Танјуг.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво