Пацоли почео преговоре са "ратном коалицијом" ПАН

Алијанса ново Косово Беџета Пацолија почела је преговоре са странкама такозване ратне коалиције о формирању новог сазива централних косовских институција, скупштине и владе.

Председник АНК Беџет Пацоли, пошто га је председништвао странке овластило да пронађе излаз за деблокаду формирања институција, мимо припадајуће предизборне коалиције са Демократским савезом, већ је разговарао са представницима Демократске партије и Алијансе за будућност, чији је лидер Рамуш Харадинај, кандидат за косовског премијера.

Приштински медији на албанском преносе да су разговарали о подели мандата у будућој влади, али да коначан договор још није постигнут.

Председник Иницијативе за Косово (чланице ратне коалиције "ПАН") Фамтир Љимај, изјавио је да ће Влада са Рамушом Харадинајем имати парламентарну већину, те да је сигуран да ће мандатар Харадинај бити подржан.

"Ми рачунамо на један политички субјекат. Верујемо да ће Косово имати нове институције до следеће недеље. Преговарамо са Алијансом за ново Косово и другим политичким групама", рекао је Љимај.

Поред тога, додао је "да се беспотребно губи време и да је Косово до сада требало да има нове институције".

Прилазак Пацолија коалицији "ПАН" обезбедиће јој просту већину од 61 гласа, како би, уз подршку Српске листе и посланика мањина могла да конституише скупштину, изабере свог кандидата за председника парламента и формира нову владу.

Следећа седница скупштине је 24. августа.

број коментара 0 пошаљи коментар