Одаловић: Повлачење особља јасна дипломатска порука

Државни секретар у Министарству спољних послова Вељко Одаловић рекао је за РТС да Србија од својих суседа, по питању гласања о уласку Косова у Унеско, очекује најмање неутралност.

Вељко Одаловић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да Македонија ничим изазвана у последњих неколико месеци мења однос и политику према Србији.

"Србија је апсолутно неко ко улаже много у добросуседске односе и неко ко је носилац свих позитивних токова у регионалном развоју и сарадњи, свесни тога да је без такве срадње цео простор у много већем проблему. Србија суседима пружа руку и то је оно што понекад највише заболи када са свим овим позитивним и отвореним порукама наиђете на висок степен неразумевања као у Македонији", истакао је Одаловић.

Државни секретар у МСП-у напомиње да је однос према нашем особљу у Македонији гори неко однос неких "земаља са којима имате спорове" јер, како каже, те земље исказују више поштовања према дипломатским представницима.

Одаловић оцењује да је повлачење особља из Амбасаде у Скопљу разумна порука и врло јасна у дипломатским круговима.

"Искористићемо наредних десетак дана да извршимо унутрашњу консолидацију и да се са нашим особљем припремимо за повратак са аспекта безбедности и свега онога што се дешавало", указао је Одаловић.

Коментаришући саопштење македонске владе у ком се наводи да ће приликом гласања о чланству Косова у Унеску имати у виду позицију већине земаља чланица Европске уније, Oдаловић је рекао да је такав став неодговоран.

"Унеско није организација европског карактера, а чак ни чланице ЕУ не подржавају такав став. Најмање што смо очекивали од суседа је да буду неутрални", рекао је Одаловић.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво