Полемика о повлачењу српских дипломата из Скопља

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да су напади Демократске странке и бившег шефа дипломатије Вука Јеремића, поводом повлачења особља српске амбасаде из Скопља, неодговорни и показују неразумевање државних интереса и националне безбедности.

Јеремић је на свом Твитер налогу написао да шта год се десило у Скопљу, "повлачење целокупног особља амбасаде је дипломатски дилетантизам и шарлатанство, својствено банана-државама".

Демократска странка је критиковала повлачење на консултације запослених у Амбасади Србије у Скопљу као радикалан потез и од председника Александра Вучића траже да саопшти прави разлог за овакву одлуку.

Лидер Демократске странке на Твитеру је оставио коментар сличан Јеремићевом: "Да ли су побегли из МК због недозовољених активности, да ли је безбедност дипл. угрожена, да ли је Унеско... шта год, то се тако не ради." 

"Здружени напад Демократске странке и њиховог некадашњег министра спољних послова Вука Јеремића, говори о неразумевању државних интереса и националне безбедности", рекао је Дачић за Танјуг.

Како је рекао, дипломатским речником, без детаља, уз жељу да заштитимо наше интересе, али и да не угрозимо мир и стабилност у региону, саопштено је да је недвосмислено утврђено изузетно појачано офанзивно обавештајно деловање према Србији у целини и нашој амбасади у Скопљу.

"Последице тог деловања могу нанети велику штету нашим државним интересима, укључујући и лажну оптужбу да од Србије прети опасност да изазове озбиљне немире у Македонији. Зато су напади Демократске странке и Јеремића крајње неодговорни, нарочито када се зна да је резултат њихове спољне политике према овој земљи било признање Косова од стране Македоније", навео је Дачић.

Реакција на то била је протеривање њиховог амбасадора, уместо да је Србија одговорила реципрочно, променом одлуке о имену под којим смо признали Македонију, сматра Дачић.

"Управо то је дипломатски дилетантизам", закључио је шеф српске дипломатије.

Михајловић: Критике опозиције најбољи доказ да се нешто исправно ради 

Потпредседница Владе и функционерска Српске напредне странке Зорана Михајловић изјавила је да је главни интерес Србије стабилности региона, као предуслов за економски развој, али да Србија неће дозволити да било ко и на било који начин угрози њену безбедност.

Коментаришући критике опозицијe, Михајловићева је оценила да не постоји бољи доказ да се нешто исправно ради од тога да критике стижу од Вука Јеремића и Драгана Шутановца.

"Његова оцена да је Србија 'банана држава' и критика одлуке о повлачењу особља наше амбасаде у Скопљу говоре да је једина политика Јеремића 'што је Србији горе, мени је боље'", навела је Михајловић у саопштењу.

Михајловићева је указала и да је "у време власти режима ДС и Вука Јеремића Србија била посвађана са читавим регионом и најмоћнијим земљама Европе и света".

"Управо у време Вука Јеремића српска дипломатија је изгубила свој углед због којих и данас покушавамо да поправимо односе са нама најближим земљама", навела је Михајловићева и додавала да Србија не жели да угрози односе са пријатељским македонским народом.

Потпредседник Главног одбора Српске напредне странке Миленко Јованов сматра да "јадно делују" иступи Драгана Шутановца и Вука Јеремића, који не пропуштају прилику да Србију на сваком месту оптуже и прогласе кривом.

"Чак и када појма немају о чему се ради и шта је у питању, као данас, они знају да је Србија крива и одговорна, и журе да је оптуже, жигошу и понизе", навео је Јованов.

Како каже, Србија ће, на њихову жалост, и заштитити своје интересе, и градити добре односе са Македонијом.

"Потпуно је јасно да ту политику, која подразумева и поштовање другог, али и самопоштовање, 'ова два дилетанта' нису у стању да разумеју", наводи се у саопштењу и додаје да њихови покушаји да се "направе паметни делују комично, имајући у виду да је за њихово време Србија била само понижавана и гажена".Шеф посланиццке групе Покрета социјалиста Ђорђе Комленски упитао је Драгана Шутановца и Вука Јеремића зашто су напали Србију, иако не знају разлог повлачења наших дипломата из Македоније.

"Управо захваљујући нашој мудрој и одговорној спољној политици, Србија представља и јесте главни фактор мира и стабилности у региону. Председник Вучић чува и штити Србију, а 'досовци би је одавно продали, само да су у прилици'", сматра Комленски.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи