АП, AФП и Ројтерс о разлозима повлачења српских дипломата из Скопља

Западне агенције су известиле о дипломатској кризи на линији Скопље–Београд, те о повлачењу српских дипломата из Македоније, преносећи изјаву председника Србије Александра Вучића да је та одлука донета након пријема обавештајних података о "веома офанзивном" деловању против српских институција.

Америчка агенција Асошијејтед прес преноси да је целокупно особље Амбасаде Србије у Скопљу повучено у Београд на хитне консултације, уз опаску да "тај потез ствара додатне тензије у односима између два балканска суседа".

Иста агенција наводи и да је македонско Министарство спољних послова саопштило да "не зна који су разлози за такву одлуку", али преноси и наводе македонских медија да је Србија овакав потез начинила након што је Македонија наговестила да ће подржати још један покушај Косова да стекне чланство у Унеску.

АП подсећа да Београд не признаје независност Косова и да настоји да блокира било какав покушај Приштине да се придружи међународним институцијама.

Такође подсећа да су пре две године државе чланице Унеска тесном већином одбациле кандидатуру Приштине за чланство у тој организацији што је, оцењује америчка агенција, "била победа за Србију и њену савезницу Русију, а ударац за мисију Косова да стекне глобално признање као држава".

АП примећује и да су односи између Србије и Македоније напети откако је македонски премијер Зоран Заев оформио коалициону владу са албанским странкама овог пролећа, скоро шест месеци после парламентарних избора.

Оцењује да Србија и Русија подржавају конзервативну странку ВМРО-ДПМНЕ бившег македонског премијера Николе Груевског, и да се Русија противи плановима Заева о придруживању Македоније НАТО-у.

И британска агенција Ројтерс пренела је данас да су македонски медији повезали одлуку Србије о повлачењу дипломата из Скопља на консултације, са наводима да Македонија намерава да се заложи за чланство Косова у Унеску.

Ројтерс подсећа да је Македонија једна од 114 земаља, међу којима су и 23 земље чланице ЕУ, које су признале Косово, и напомиње да чланство Косова у УН блокирају савезнице Србије – Русија и Кина.

Та агенција наводи да Албанци чине скоро трећину македонског становништва и указује да је одржавање добросуседских односа кључни захтев за западнобалканске земље како би напредовале ка жељеном чланству у ЕУ.

И агенција Франс прес преноси данас да је Београд изненада повукао све чланове особља своје амбасаде у Македонији на консултације због "офанзивних обавештајних активности" против Србије, цитирајући речи председника Вучића.

"Нови македонски левичарски премијер Зоран Заев с времена на време је био у напетим односима са српским руководством, али се чинило да се са Вучићем добро споразумео на самиту у јулу", наводи АФП.

Као и АП и Ројтерс, француска агенција преноси наводе македонских медија да је одлука Србије повезана с подршком коју Скопље припрема за потенцијални нови покушај Косова да уђе у Унеско.

Истовремено подсећа да кандидатура Косова за чланство у том телу УН 2015. није добила довољно гласова држава чланица Унеска, али и примећује да Приштина још није поднела нову кандидатуру уочи генералне конференције која ће бити одржана за два месеца.

АФП, такође, напомиње да се Београд жестоко противи покушајима Косова, чију независност не признаје, да се придружи међународним организацијама.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво