Брнабић: Популациона политика приоритет Владе Србије

Популациона политика и боља демографска будућност Србије су приоритет Владе Србије, изјавила је премијерка Ана Брнабић након конститутивне седница Савета за популациону политику.

"Можемо да разговарамо о расту БДП-а, доводимо инвеститоре, смањујемо незапосленост, али ако немамо успех као Савет за популациону политику - немамо будућност", рекла је Брнабићева.

Један од тема на данашњој седници била је измене и допуне Стратегије подстицања рађања, а формирана је експертска група која има рок од 90 дана да припреми измене и допуне Стратегије.

Брнабићева каже да је Стратегија дугорочна мера, али да су предвиђене и краткорочне мере на основу истраживања усклађености рада и родитељства, које брже треба да дају прве резултате.

Наводи да је важна пуна имплементација постојећих закона и да се мора радити на популаризацији законских решења којима се може ускладити посао и родитељство.

Како каже, препознате су и мањкавости и у ком правцу треба да се мењају нека законска решења.

"Проблем, који мене брине је што касне накнаде за породиље, због обимне администрације и то што се сва документација ради ручно. Ако причамо о популационој политици, не смемо да дозволимо да касне накнаде за породиље, посебно у тренутку када имамо стабилан и добар буџет", истиче Брнабићева.

Министарка задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић поднела је извештај о досадашњем раду и нагласила да је Стратигија подстицања рађања теоријски изванредна, али да није примењивана и да је неопходно да буде иновирана.

Предузети су први кораци са локалним самоуправама да се поправи стање популационе политике и опредељено је 130 милиона динара бесповратне помоћи за пројекте у 15 општина широм Србије.

Ђукић Дејановић каже да су пројекти најразличитији почев од набавке 18 бицикала, за шта је новац тражила општина Шид како би асистенти могли да одлазе у 18 околних села и обилазе породиље, па до финансијске помоћи породицама са децом.

Радило се и на томе да се обезбеде гинеколози за мање општине у Србији, јер постојећа законска регулатива каже да гинеколога могу да имају домови здравља у локалним самоуправама које имају више од 20.000 становника.

"Да нас не би сваке године било по 35 хиљада мање, што је наша реалност, све жене које су у могућности да рађају, требало би да имају - са једним дететом би требало да буде 11 посто жена, са двоје 44 посто, са троје 45 посто и 10 посто има проблем стерилитета", наводи Ђукић Дејановић.

Председник општине Шид Предраг Вуковић каже да су у Шиду популациону политику препознали као једну од кључних тема и да на томе раде.

"Добијена средства трошићемо као подршку за вантелесну оплодњу, пројекте који помажу куповину уџбеника за децу, продужено време рада вртића", каже Вуковић.

Пред каквим је задатком Савет за популациону политику, показује податак да је прошлу годину Србија завршила са најмање рођених беба од како се води евиденција - 64.734.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво