Вучић: Имамо доказе о веома офанзивном обавештајном деловању против Србије у Македонији

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да су запослени у Амбасади Србије у Македонији повучени на консултације након што је од надлежних обавештајних органа "добијено довољно доказа о веома офанзивном обавештајном деловању против одређених органа и институција Србије".

"Наше је да наши људи буду припремљени и спремни, биће вероватно неких промена и нашем особљу, да се заштити пријатељство Срба и Македонаца и да знамо како је деловати у другачијем и новом окружењу које нама није било познато до пре неколико месеци", рекао је Вучић.

Навео је да је много спекулација и да ће у наредних десет дана све бити много јасније.

Вучић је истакао да Србија жели да има добре односе са Македонијом, али и да мора да се припреми и прилагоди новим околностима.

"Ми ћемо своје интересе заштитити и градићемо добре односе са Скопљем", рекао је председник на питање да ли криза у односима са Македонијом има везе са чланством Косова у Унеску.

"Али, како бих вам рекао... Ти односи ће морати да буду засновани на узајамном поштовању. Да ли ће Албанци уврстити Косово на дневни ред Скупштине Унеска... Наш је посао да заштитимо интересе Србије, а да притом не нарушимо интересе других земаља", рекао је председник.

Указао је да ту, међутим, има мешања неких других сила.

"Наше је да умемо да одговоримо и да умемо да заштитимо наше деловање од утицаја спољних фактора...", рекао је председник.

Упитан да ли мисли на Русију, одговорио је: "Нисам помислио на Русију."

Сви запослени у Амбасади Србије у Скопљу повучени су синоћ у Београд на хитне консултације.

Министарство спољних послова Македоније саопштило је раније да је добило ноту од Амбасаде Србије у Скопљу којом су обавештени да је комплетно особље позвано у Београд на консултације.

Премијерка Ана Брнабић је рекла да је имала консултације са председником Александром Вучићем и министром спољних послова Ивицом Дачићем.

Дачић: Део особља ће бити враћен, присутан и страни фактор 

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да ће држава предузети мере да заштити наше интересе у Македонији и истовремено преиспитати нашу оспособљеност и капацитете за обављање посла у актуелним условима у тој земљи.

"Већ следеће седмице, после састанака које ћемо овде имати, а имаћемо и састанак са председником Републике Србије Александром Вучићем, део нашег особља биће враћен у Скопље, а амбасадор ће бити враћен касније, када завршимо све консултације које имамо намеру да спроведемо овде у Београду", рекао је Дачић за Танјуг.

Шеф српске дипломатије је објаснио да су запослени у Амбасади Србије у Македонији повучени, јер је недвосмислено, са јасним доказима, установљено појачано офанзивно деловање према Републици Србији, у чему је, како каже, свакако присутан и страни фактор.

"Ми ћемо предузети мере да се припремимо за рад у једном таквом окружењу", истакао је министар, али и нагласио да Србија жели добре односе са Македонијом.

Министарство спољних послова Србије је, како додаје, јуче обавестило Министарство спољних послова Македоније о повлачењу целокупног особља Амбасаде Републике Србије у Скопљу на консултације у Београд.

"Ми недвосмислено желимо добре односе са Македонијом. Желимо да градимо добре односе, зато што смо суседи, зато што имамо много заједничких интереса и зато што су то два блиска народа. Али наша обавеза је да заштитимо наше интересе, и у складу са тим ћемо примењивати основне дипломатске принципе у међународним односима, односно принцип реципроцитета у свим областима", истиче Дачић.

О овој теми огласила се и македонска влада, која је поручила да Македонија развија пријатељске односе са свим суседним земљама, а да ће приликом гласања о чланству Косова у Унеску, имати у виду позицију већине земаља чланица Европске уније.

Након тога, Дачић је поручио да би и Србија могла да промени став о имену Македоније.

До ситуације попут ове у дипломатској пракси може доћи из више разлога, каже бивши шеф југословенске дипломатије Владислав Јовановић.

"Може то да се догоди из безбедносних разлога који је апсолутан и најхитнији, али се обично не повлаче сви, оставља се макар један човек и то је привремена мера. Могући разлог је и демонстрација незадовољства", истиче Јовановић.

број коментара 40 пошаљи коментар
(уторак, 22. авг 2017, 04:17)
anonymous [нерегистровани]

Mislim

Brate Makedonac, ako smo mi braca, ne mislim da treba da budemo dvolichni jedni prema drugim.Ti kazes da Makedonci moraju da rade "kako Amerikanci kazu".Niko do sada nije uspeo da sedi na dve stolice, na jednoj stolici mi smo kao braca a na drugoj stolici kako neko "drugi" diriguje.Ko je god pokushao da sedi na dve, promasio je obe.To nije bratstvo, to nije iskrenost, to nije demokratija.Pod pritiskom lazne demokratije, braca nisu vise braca.Mi smo mali, vi ste mali ali zajedno smo jaci i imamo zajednicke interese i to treba iskreno demonstrirati.U protivnom, vi cete nestati malo pre nas ako "moramo da radimo kako nam neko drugi kaze".Uostalom, zapovest je upucena i vama i nama, "budite mudri kao zmije a bezazleni kao golubovi".Sve odluke koje se donose treba da budu u interesu i nas i vas a ne kako "drugi hoce".Onda smo prava braca. Srdacan pozdrav bratu Makedoncu i svim Makedoncima.

(уторак, 22. авг 2017, 02:35)
Žeks [нерегистровани]

Bratski

Srbi i Makedonci su bratski narod bili i ostali a ovo su samo čarke na državničkom nivou zarad dnevnopolitičkih poena. Ne dozvolite da vaša inteligencija bude kolateralna za vaše političare. Pozdrav od prekookeanskog Srbina.

(понедељак, 21. авг 2017, 22:56)
anonymous [нерегистровани]

Braćo SrbiJa sam Makedonac i ja lićno nikada ne bih stao na stranu albancima, kao i 99% makedonskog naroda. Problem je da naši političari su dali sve albancima samo da bih došli na vlast, nezavisno od toga dali je to Zaev ili EX- premier Grujevski. Zato sada oni (uz pomoči Amerikanaca) uslovljavaju nas i mi moramo da igramo kako nam oni budu svirali.

Meni je jako zao zbog ovog nesporazuma i nadam se da će se sve rešiti dobro.

(понедељак, 21. авг 2017, 21:54)
anonymous [нерегистровани]

Makedonija

....neka mi neko ojasni, a sta su to Makedonci drugo uradili, rade, a da ne rade Crnogorci...pa nikom nista ili se varam..

(понедељак, 21. авг 2017, 21:32)
anonymous [нерегистровани]

snaga

budimo realni! Koliko se Makedonija pita?
Pa, valjda je jasno ko stoji iza svega!!!

(понедељак, 21. авг 2017, 20:43)
borchaSRS [нерегистровани]

Opet...

...neke, neki... i prijateljstvo sa Makedoncima, a ja bi napokon volio da cujem ko su ti neki, neke i sta su prijateljski Makedonci uradili u zadnjih 100 godina prema Srbima.

(понедељак, 21. авг 2017, 20:16)
anonymous [нерегистровани]

tanja

Razocarana sam stavom Makedonije ako mogu oni mozemo i mi da menjamo misljenje o njima. Bezbednost nasih ljudi na prvom mestu

(понедељак, 21. авг 2017, 19:32)
anonymous [нерегистровани]

...

А зашто се правимо сви блесави, када знамо да све то раде Американци!

(понедељак, 21. авг 2017, 19:32)
Jovana [нерегистровани]

M

Veliko razočaranje od strane Makednije,nismo zaslužili da nam tako vraćaju.

(понедељак, 21. авг 2017, 18:51)
Savke [нерегистровани]

Makedonija

Zaista smo iznenadjeni stavom Makedonije. I to vrlo neprijatno.