Како поправити положај Срба у региону

У извештају о верским слободама у Хрватској, САД су, између осталог, упозориле на величање НДХ, умањивање усташких злочина и противсрпска осећања у тој земљи. На прогон српског језика и писма, али у Црној Гори, упозоравају тамошњи политички представници Срба. Да ли и како проблеме српског народа у региону може да обухвати најављена декларација о опстанку Срба и може ли да буде инструмент за деловање када су права угрожена?

Не великосрпски национализам, него очување српског језика и културе. Када је најављена, то је подвучено као њен циљ. Како ће се он реализовати када се, рецимо, ломе ћириличке табле у Хрватској?

"Не сме да буде само скуп свечаних жеља, типа Србија треба да се брине за Србе у региону, Срби треба да чувају свој идентитет", сматра историчар Предраг Марковић.

Загреб се, рецимо, у стратегији националне сигурности обавезује да ће штитити хрватску конститутивност у БиХ. Мањине у Хрватској, ипак, не могу увек да се похвале да су заштићене.

"Од атмосфере, од нетолеранције која постоји, од говора мржње, преосталих питања повратка. Важно је да се том декларацијом створе претпоставке за грађење међудржавних односа, а онда тиме и јачању положаја саме српске заједнице у Хрватској", наводи Милорад Пуповац, председник Српског народног вијећа.

На последњем попису у Црној Гори Срби су били трећина, а у државној управи запослено је тек пет одсто. И њихови представници декларацију виде као један од путева до равноправности.

"Ми, Срби из Црне Горе, веома ћемо учествовати са нашим предлозима, сугестијама и радићемо на том документу како би то био документ свих Срба", истиче Андрија Мандић, председник Нове српске демократије.

На документ који се чека, погледи из Бањалуке и Београда нису потпуно исти. То је, сматрају аналитичари, последица њихових различитих позиција.

"Ту, пре свега, мислим на јасан избор Вучића да иде ка европским интеграцијама и да отвара процесе историјских помирења са Бошњацима и Албанцима, са једне стране. Са друге стране, Република Српска – за коју би добро дошло да има усаглашено становиште са бошњачким народом – се налази две године под великом офанзивом бошњачког политичког, интелектуалног врха који не признаје Дејтонски споразум", наглашава Ђорђе Вуковић, професор на Факултета политичких наука у Бањалуци.

Посла најпре има на домаћем терену.

"Те мере морају да буду стимулативне, али не репресивне. Људи треба да се подстичу да користе ћирилицу, нпр. пола мобилних телефона нема тастатуру на ћирилици", указује Марковић.

Најављена Декларација Србије и Српске резултат је састанка представника Срба из региона у Новом Саду. Требало би да одреди заједничко деловање и принципе за опстанак српске нације и да буде завршена до 1. децембра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво