Сусрет министара одбране Србије и Мађарске

Министар одбране Србије Александар Вулин разговарао је са мађарским колегом Иштваном Шимичким о сарадњи у области одбране, мигрантској кризи и о заједничкој борби против тероризма.

После састанка, одржаног у Градској кући у Суботици, Вулин је захвалио свом мађарском колеги на срдачном и искреном односу који Влада Мађарске има према Републици Србији.

"Односи наших народа дуго, дуго у историји нису били на овако високом нивоу. Чак и лични односи председника Републике Србије и председника Владе Мађарске, господина Вучића и господина Орбана, су нешто што значајно доприноси односима и наших влада и наших народа", истакао је Вулин.

Он је додао да војске Србије и Мађарске имају изузетну сарадњу, а посебно и обавештајне службе две земље када је у питању борба против илегалних миграција и када је у питању борба против тероризма.

"Србија је веома одговорна земља и терет мигрантске кризе не пребацује на своје суседе. А борба против тероризма је један од наших безбедносних приоритета. И за нас је свеједно коме то терористи прете - да ли је то Србија или било која друга земља. За нас су они подједнако непријатељи", нагласио је Вулин.

Он је истакао да ће у септембру Војска Србије и Војска Мађарске имати две заједничке вежбе на нашој територији и изразио је наду да ће му се и министар придружити у заједничком посматрању.

Вулин је, такође, Влади Мађарске захвалио је и на томе што су њени војници и даље присутни у великом броју у саставу КФОР-овог контингента на Косову и Метохији.

"За нас смањивање КФОР-а на Косову и Метохији неприхватљиво, као и укидање мисије и захвални смо што Мађарска има 373 војника у саставу овог контигента", додао је Вулин.

Вулин се посебно осврнуо на актуелне дипломатске напоре Србије.

"Ми се такође надамо да ће Влада Мађарске подржати наш став да Космету нема места ни у УНЕСЦО-у, а ни у Интерполу. Захваљујем се такође Влади Мађарске када су у питању мировне мисије где заједно наступамо и где ћемо наставити да сарађујемо. Наша сарадња у области војног образовања, у области различитих обука, само ће наставити да расте и ја сам сигуран да ће наши народи имати осећај добрих суседа, добре сарадње", рекао је министар Вулин.

Он је истакао да је Србија поносна на своју мађарску мањину, на то како се развија, колико воле своју земљу, колико воле Мађарску.

"Ми смо поносни што можемо да кажемо да на највишем могућем нивоу водимо рачуна о њиховим правима и што су заиста прави мост између Србије и Мађарске. Баш као што сам сигуран да и мој колега тако мисли о српској мањини у Мађарској."

Министар одбране Републике Мађарске Иштван Шимичко честитао је министру Вулину на именовању и пожелео много успеха у будућности.

Говорећи о састанку, он је истакао да су се у разговору дотакли више важних питања билатералне сарадње.

Поред конкретних питања везаних за војну сарадњу разговарали су и о миграционој кризи, и он је истакао да је Србија прихватила велики терет везан за мигрантску кризу.

Сложили су се да морају што више сарађивати како би обезбедили безбедност својим грађанима.

"Разговарали смо о историји и о будућности. И ми смо се сложили да је наша заједничка будућност само у обостраној сарадњи. И српска и мађарска влада су апсолутно привржене тим циљевима, а мађарска мањина у Србији и српска мањина у Мађарској су апсолутно заједнички именитељ који јачају сарадњу наше две земље", рекао је Шимичко.

Мађарски министар је позвао министра Вулина да званично посети Будимпешти крајем ове године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво