Мишчевић: Пре краја године очекујемо још три поглавља

Наша намера је да пре краја године у преговорима са ЕУ отворимо још три поглавља за која смо спремни, али то ће зависити од оцене Европске комисије о владавини права, изјавила је шефица преговарачког тима Тања Мишчевић.

На радном састанку поводом другог кварталног извештаја о спровођењу Акционог плана за Поглавље 23, Тања Мишчевић је прецизирала да је реч о Поглављу 6 које се односи на компанијско право, Поглавље 30 о заједничкој трговинској политици и Поглавље 33 које се тиче буџетских и финансијских питања.

Навела је да смо 1. августа Европској комисији послали сва документа за поглавља 23 и 24 неопходна за састављање новог, другог извештаја о владавини права, који се очекује у новембру.

Подсетила је да је први извештај ЕК о владавини права, такозвани "нон пејпер", објављен у априлу ове године, те да је он стављен на увид јавности што, како каже, није била ни пракса нити обавеза.

Истиче да је транспарентност један од водећих принципа од кога се неће одустати, него ће бити и пресликани на остала поглавља у преговорима са ЕУ.

Наводи да ове године неће бити извештаја Европске комисије о напретку и да ће он бити објављен у априлу 2018.

"Најављујем озбиљно тешку 2018. годину када је реч о броју послова и обавеза које треба да урадимо", наводи Мишчевићева и додаје  да нас идуће године очекује три пута тежи посао на имплементацији акционог плана која је у току, на ревизи акционог плана за Поглавље 23 и Акционог плана за заштиту права мањина, као и испуњавање свих обавеза и свих мера из планова.

Навела је да је за њу то нови квалитет, нови степен и нова вредност.

Помоћник министра правде и шеф преговарачке групе за Поглавље 23 Чедомир Бацковић је рекао да је из Акционог плана за то поглавље спроведено 65 одсто активности, 13 одсто је делимично извршено, два одсто скоро у потпуности испуњено, док 20 одсто није реализовано.

Навео је да је у целом послу на спровођењу Акционог плана веома важна улога цивилног сектора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи