Усвојен предлог закона у вези са електронским пословањем

Влада Србије усвојила је и Предлог закона о електронском документу, електронској идентификацији и услугама од поверења у електронском пословању који омогућава да се електронски документи признају као и папирни и различите нивое идентификације физичких и правних лица.

Закон уређује и електронски потпис, електронски печат, временски жиг, електронску доставу и електронско чување докумената, што ће омогућити једноставну и јефтинију употребу квалификованих електронских сертификата, размену документације у електронском облику и уништавање папирне документације када је обезбеђена услуга квалификованог електронског чувања.

У овом тренутку, више од 100 прописа предвиђа неопходно коришћење папирног документа, као јединог признатог начина за спровођење неког поступка, закључење правног посла или обезбеђење доказног средства, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

На тај начин се онемогућује спровођење постојећих и доношење нових прописа о електронском документу, електронском потпису и електронској управи.

Доношење закона о електронском документу, електронској идентификацији и услугама од поверења у електронском пословању први је корак у унапређењу регулативе електронског пословања.

Након овога закона, следи доношење 17 подзаконских аката којима се дефинише е-идентификација, е-достављање, е-чување, е-потпис у „клауду“ и друге услуге од поверења у електронском пословању и успостављање мреже пружалаца услуга од поверења.

Усвајањем овог закона креирана је основа за успостављање модерне електронске управе у Србији, која ће грађанима и приведи омогућити брже и ефикасније услуге и једноставнију комуникацију са државним оганима од куће и путем мобилног телефона, наведено је у саопштењу.

Влада Србије на седници је именовала Јасмину Милошевић за вршиоца дужности директора Агенције за безбедност саобраћаја.

Милошевићева је и у претходном периоду обављала исту функцију, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво