Коме иду у корист измене Закона о пољопривредном земљишту?

Влада Србије доставила је Скупштини предлоге измена и допуна Закона о пољопривредном земљишту на усвајање по хитном поступку. Њима се предвиђа да држављани чланица ЕУ могу да купују пољопривредно земљиште у Србији, али под строжим условима. Предложене измене изазвале су полемику у јавности, јер се рестрикцијом не либерализује тржиште пољопривредног земљишта, као што је предвиђено Споразумом о стабилизацији и придруживању.

Комбајном да пожњу у војвођанској равници могли би Холанђанин или Немац. То предвиђају предложене измене Закона о пољопривредном земљишту, по којима је странцима дозвољена куповина земље, али уз одређене услове.

"Морамо да поштујемо своје међународне обавезе, нашли смо меру са овим десетогодишњим настањењем, евентуално странца са максималном куповином до два хектара, ја мислим да смо нашли меру да заштитимо српске интересе", истиче министар пољопривреде Бранислав Недимовић. 

Осим тога, услов за странце је да имају регистровано газдинство, опрему и механизацију, али и да три године обрађују земљу. Прилагођавање ССП-а је могуће, али уз претходно консултовање с Европском комисијом.  

"Овај закон је морао да буде послат Европској комисији, а ја, по папирима које сам скинуо са сајта Владе, видим да о закону није било консултација са Европском комисијом, а морало је пре тога. Какве импликације могу да буду, па можемо да будемо означени као страна која крши ССП, што није никако добра ситуација", каже Владимир Међак из Европског покрета у Србији.

У том случају, Србији би и пре отварања било затворено поглавље четири Споразума о слободном протоку капитала. У ресорном министарству тврде да нема бојазни за тако нешто.

"Апсолутно је усаглашено све са највишим стандардима који постоје у Европској унији и не видим уопште било какав разлог за бригу, осим ако неко не жели да тражи разлог да нешто не успе", објашњава министар Недимовић. 

Између осталог, Србија је на одређен начин отворила своје тржиште и не би требало да сноси санкције, сматра уредник Агробизнис магазина. Истиче да је странцима већ дозвољена продаја, али искључиво као правним лицима.

"Правна лица су имала могућност да купе пољопривредно земљиште или сте куповином неког правног лица постајали практично власник одређеног пољопривредног земљишта, значи ако сте купили задругу, задруга која је имала земљиште у свом власништву практично је постала власништво онога чија је практично фирма", каже главни и одговорни уредник Агробизнис магазина Горан Ђаковић.

Нацрт закона је прошао Владу 4. августа, а затим је по хитној процедури упућен у парламент на разматрање. Очекује се да ће бити усвојен 1. септембра, када и треба да почне примена одредаба ССП-а које предвиђају либерализацију тржишта пољопривредног земљишта.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи