Ђурић: Унмик непријатан сведок, покушавају да га склоне

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић каже за РТС да је Србија на седници Савета безбедности Уједињених нација бранећи себе бранила међународно право, а да су други поткопавали темеље међународних принципа. Нагласио је да је Унмик непријатан сведок за све који крше међународно право и да зато покушавају да га склоне.

Марко Ђурић је, гостујући у Дневнику РТС-а, нагласио да је министар спољних послова Ивица Дачић на седници Савета безбедности УН изнео чињенице о стању на Косову и Метохији, као и настојања Србије да кроз дијалог нађе решење.

"Цинично је да представници појединих земаља, на пример Велике Британије, кажу да не може да се разговара о мењању граница на Балкану које су они покушали да промене пре само неколико година", навео је Ђурић.

Када је реч о предлогу представнице Приштине Вљоре Читаку да се Унмик укине, Ђурић каже да, "пошто је једнострано проглашење независности КиМ нелегално, онда је потребно да уклоне непријатне сведоке".

"Унмик је непријатан сведок за све оне који крше међународно право и илегалне сецесије наше јужне покрајине, погрома и злочина и свега што се дешава противно међународном праву. Сад би те земље, које су пре само неколико година покушале да прекрајају наше границе, а сад говоре да никакве границе не могу да се прекрајају, оне би хтеле да сакрију Унмик и да се направе да је све одувек било онако како су они планирали", наглашава Ђурић.

Говорећи о извештају у коме се наводи да нема напретка у преговорима Београда и Приштине и изјави немачке амбасадорке у Приштини, која је рекла да не види како би дијалог могао да се настави, јер је Вучић јак, а Приштина слаба, Ђурић наглашава да је суштине да Србија држи своју реч.

"Ја бих то другачије поставио, Вучић држи своју реч и Србија има реч и када се нешто договори она то поштује. Ја постављам питање – где је поштовање приштинске стране", упитао је Ђурић.

Напомиње да би волео да је притисак међународне заједнице на Приштину, како би дошло до дијалога, мало доследнији.

"Видим да се, када је реч о европским интеграцијама Приштине, говори о некаквој демаркацији наше границе, дакле да Приштина врши демаркацију наше границе, што је јасно у интересу статусног става који има Приштина или о питању борбе против криминала и корупције, што је у интересу свих, али нико од њих не поставља Приштини услов за Заједницу српских општина да би добили неки напредак поводом односа са ЕУ", указао је Ђурић.

Сматра да је покретање унутрашњег дијалога о КиМ изузетно значајно.

"Унутрашњи дијалог може значајно да ојача преговарачку позицију Србију, али и због будућих генерација зато што можемо да постигнемо што је могуће већу друштвену кохезију да бисмо могли сви заједно да одговоримо на изазов са којим суочавамо и у томе је стратешка дубина иницијативе коју је покренуо председник Вучић", тврди Ђурић.

На питање да ли би унутрашњи дијалог допринео наставку дијалога и Заједници српских општина, Ђурић одговара да је то сасвим сигурно.

"Сасвим сигурно. Албанци више од једног века знају шта хоће и раде на томе, а ми треба да се замислимо и окупимо све снаге у борби за очување оног што је наше на КиМ", закључио је Ђурић.

Број коментара 46

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво