Вучић понудио породици Нури да остане у Србији

Председник Александар Вучић понудио је држављанство породици десетогодишњег Фархада Нурија, избеглице из Авганистана који је продајом својих цртежа учествовао у прикупљању новца за лечење седмогодишњег дечака из Србије, и обећао посао оцу породице да би могли да остану у Србији.

Председник је рекао да му је жеља да задржи "сликарски, али и људски таленат" Фархада Нурија и његове породице.

Вучић је малом Фархаду понудио стипендију да би могао да настави да слика, а његовом оцу посао, као и држављанство за све чланове породице.

Фархад Нури, који са родитељима и браћом привремено борави у Центру за избеглице у Крњачи, рекао је да би желео да остане у Србији, иако је породица намеравала да оде у Швајцарску.

"Моје је да понудимо да будете грађани Србије. Ми бисмо били почаствовани ако бисте ви то прихватили", рекао је Вучић.

"Знам колико сте дуго путовали да бисте дошли до Србије, са колико проблема сте се суочавали и да је ваша коначна жеља да идете у Швајцарску. Хоћу да вам понудим, а имате времена, пошто планирате у јануару да идете у Швајцарску, да останете у Србији. Србија није богата као Швајцарска, али молим вас да обиђете Београд и боље га упознате, те видите колико је ово леп град. Ако се одлучите да останете у Србији, ми бисмо вам дали држављанство одмах", истакао је Вучић приликом пријема породице Нури у седишту председника Републике.

Указао је да Србији недостају гипсарски молери и додао да је сигуран да ће отац добити посао, од којег ће породица моћи пристојно и лепо да живи у Србији.

Додао је да има више фирми које су заинтересоване да запосле Фархадовог оца, јер им недостају мајстори његовог профила и заната.

Поновио је да је Швајцарска богатија земља, али додао да је уверен да је Београд много бољи и лепши град од било ког другог.

"Београд је три пута већи него највећи град у Швајцарској, већи је од Цириха, Базела, Женеве, Берна", подсетио је Вучић у разговору са породицом Нури и додао да не говори да ће породица у Србији живети у богатству, али ће живети пристојно ако прихвате понуду.

Фархаду је поручио да са својим талентима, а навео је да је за само десет месеци научио да одлично говори енглески, може да буде и председник Србије, ако то некада буде желео.

"Ја сам пети председник Републике Србије, ти би могао бити 10. или 11. Стварно мислим да би могао да будеш председник, само да радиш вредно. Имаш сва права да будеш председник Србије", поручио му је Вучић.

"Наша политика је политика искреног пријатељства, солидарности и љубави према избеглом народу и људима који траже своју будућност, а ако видите будућност у Србији, добродошли сте у нашој земљи. Све је на вама, нико вас не тера ни на шта", нагласио је председник.

Указао је да постоји више компанија које би понудиле посао оцу, додајући да постоји недостатак молера у нашим великим грађевинским компанијама.

"Нећу тако лако дозволити да оду у Швајцарску. Можете да идете куд год желите, али покушаћу да се борим да останете и да вам се свиди Србија", поручио је Вучић Фархаду, додајући да родитељи, а он то добро зна јер има троје деце, слушају своју децу.

У разговору са председником, Фахрад Нури је рекао да би он желео да остане у Србији.

"Желим да живим у Србији. Добро се осећамо у Србији", рекао је Фархад на српском и захвалио се Србији на свему што чине за његову породицу.

"Када сам цртао нешто тако у Авганистану, нико није обраћао пажњу на то", додао је Фархад.

Председник Вучић је упитао Фархада колико му је требало да га наслика, на шта је малишан рекао да је председника сликао од осам до 11 сати.

Вучић је указао да ће се потрудити, ако породица одлучи да остане, да Фархад добије стипендију, указујући да постоје специјални фондови за таленте.

Обећао је малишану, пошто воли фудбал, да ће обезбедити да присуствује утакмици репрезентације Србије против Молдавије и утакмици Црвене звезде против Краснодара.

Поручио је породици Нури да жели да се они у Србији осећају као код своје куће и да време проведено у нашој земљи памте увек по добром.

Сусрету председника Вучића са породицом Нури присуствовали су министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић, као и градски менаџер Горан Весић.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво