Савет безбедности УН данас о Косову

На седници Савета безбедности Уједињених нација биће разматран најновији извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а и ситуацији на Косову. Србију ће представљати први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић. Седницу директно ћемо прености на нашем Другом програму од 16.50.

Министар Дачић ће у свом излагању дати осврт на Извештај генералног секретара УН Антонија Гутереса о раду УНМИК-а у извештајном периоду, од 16. априла до 15. јула ове године, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

Како се истиче у саопштењу, Дачић ће изнети нашу оцену актуелне ситуације на Косову и Метохији и деловању УНМИК-а.

Учешће на седници Савета безбедности УН биће и прилика за сусрет са генералним секретаром те организације, као и председавајућим Савету безбедности за месец август, сталним представником Египта при Уједињеним нацијама.

Генерални секретар УН Антонио Гутерес оценио је у најновијем извештају да се дијалог Београда и Приштине суочава са озбиљним изазовима, упозоривши да нема довољно напретка, укључујући и Заједницу српских општина, и позвао обе стране да оживе процес.

У Извештају о активностима УНМИК-а и ситуацији на Косову у периоду од 16. априла до 15. јула наводи се да у том периоду није постигнут напредак у примени постојећих споразума о успостављању ЗСО ни када је реч о интеграцији правосуђа.

"Охрабрујем приврженост начелу да се несугласице морају решавати искључиво мирним средствима. Позивам оне који ће формирати нову косовску владу да владају одговорно, а будућу опозицију да ради конструктивно на промовисању транспарентности и одговорности. Владавина права и његова непристрасна примена представља камен-темељац у основи сваког демократског друштва", навео је Гутерес у тромесечном извештају који ће бити разматран на седници СБ УН у Њујорку.

Број коментара 42

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво