Рама: Поштујем иницијативу Вучића да позове на дијалог

Решење за косовски проблем је једноставно – пуно признање Републике Косово од стране Србије, а када се ставим у ципеле Александра Вучића, свестан сам да је много лакше то рећи него учинити, изјавио је премијер Албаније Еди Рама.

"Веома поштујем иницијативу Александра Вучића да позове на унутрашњи дијалог о Косову и тако се директо и неконвенционално суочи са прошлошћу", рекао је албански премијер.

Рама за Блиц каже да је у Вучићевом ауторском тексту у коме је позвао на унутрашњу дијалог о Косову "могао да осети истински бол и истовремено импресивну решеност" и наглашава да је после тог првог корака Вучић "наставио развијајући веома храбро визију будућности Србије и Косова".

За сада, наводи он, можемо да кажемо да је важно да напорно радимо, сви заједно, до решења – стрпљиво, директно и неконвенционално.

"Сви морамо да имамо на уму да је проналажење решења за ово питање у интересу свих, не само Албанаца. Што пре, то боље", рекао је Рама.

Поводом предлога српског шефа дипломатије Ивице Дачића да се косовски проблем реши поделом, албански премијер сматра да нам не помаже да почнемо одатле.

Он наводи да је то неуобичајен предлог, као и онај према којем би и Србија требало да се подели, а Прешевска долина уједини са Косовом или да се Косово уједини са Албанијом, па Србија призна такву Албанију.

"Јасно је, пак, да уколико кренемо од таквих теоретских исхода, то може да буде све, само не практично, и штавише, може да дискредитује као безначајне све најбоље намере", рекао је Рама.

"Оно што је неопходно у овој фази јесте управо оно што је ваш председник започео као унутрашњи дијалог, који, узгред, не био био безначајан да се догоди на Косову и у Албанији, такође", казао је Рама.

Према његовим речима, односи између Србије и Албаније нису бољи него што су били дуго времена уназад, већ су бољи него икада пре.

"И веома сам поносан због тога, иако не би било ни примерено ни тачно када бих све заслуге за то приписао себи и мом пријатељу (Александру Вучићу). Једноставо смо били прави људи у право време на правом месту. Ствар је сазрела, коцкице су се сложиле", навео је Рама.

На подсећање на његову изјаву да не искључује уједињења Албаније и Косова ако изостану европске интеграције, Рама каже да је оно што је рекао тривијални закључак, а не план, претња или чак и жеља.

"Наравно, ако претпоствимо да би хоризонт еврпских интеграција могао да се затвори за наш регион, онда није никаква наука предвидети да ће духови прошлости васкрснути. Јасно?", закључио је албански премијер.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво