Дачић о Косову: Треба урадити шта се може док се може, нема времена

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић рекао је за РТС да у његовом предлогу о разграничењу на оно шта је српско а шта албанско нема речи о сили, већ о договору. Напомиње да се на тај начин трајно елиминишу узроци око којих Албанци и Срби ратују – чије су тероторије.

Ивица Дачић истиче да за решавање српско-албанског конфликта нема много времена: "Треба урадити шта се може док се може. За приче о томе да треба признати Косово увек има времена."

Дачић каже да је његова идеја компромис између два поларизована предлога који се данас могу чути – да је Косово српско и да га не треба делити и да је Косово независно и да треба прихватити реалност.

"Први предлог подразумева рат који не можемо добити, други каже да смо изгубили Косово. Српско-албански конфликт траје вековима и у оба предлога Срби губе. Покушавам да предложим трајно решење који се базира на компромису етничког и историјског права", рекао је шеф српске дипломатије у Дневнику РТС-а.

Дачић сматра да је доживео највише напада зато што је то једини предлог у којем Србија и Срби нешто добијају.

"Једино је реалан зато што су за њега и Срби и Албанци", рекао је министар спољних послова.

У Приштини, каже министар, мисле да је ситуација решена и мисле да је председник Александар Вучић покренуо дијалог да би Србија признала Косово.

"Могу да кажем и у име Владе и председника да Србија никад неће признати једнострано проглешену независност Косова. Ако желе да без Србије решавају ствари, зашто је позивају на дијалог?", запитао је шеф српске дипломатије.

Британски амбасадор Денис Киф током разговора са Дачићем рекао је да је Велика Британија против промене граница. "Рекао сам му да није згодно да он о томе прича, јер су они променили границе Србије", навео је Дачић.

"Ко је то међународно признао границе Косова? Косово неће постати чланица УН. Ми нисмо утврдили границе ни са Босном и Хрватском, а камоли са неком творевином која себе зове независно Косово. У оним крајевима у којима живе Срби, никада неће бити независно Косово. Може тенковима", указао је Дачић.

Шеф српске дипломатије напомиње да у његовом предлогу нема речи о сили него о договору.

"Интересују нас српске цркве, накнада за узурпирану имовину. Трајно се елиминишу узроци око чега Срби и Албанци ратују – чије су територије. 'Велика Албанија' је од Призренске лиге концепт који постоји", указао је Дачић.

Министар је подсетио да смо недавно обележавали годишњицу "Олује", додајући да о протеривању Срба са Косова и из Хрватске стално говори на седници Савета безбедности.

"Они то сматрају свршеним чином. Ово говорим да не бисмо дошли у ситуацију да о мом предлогу говоримо кроз сећање", закључио је Дачић.

број коментара 26 Пошаљи коментар
(уторак, 15. авг 2017, 19:54) - Kosmet [нерегистровани]

Opstanak I ostanak Srba na Kosmetu

Postavicu samo jedno pitanje g.Dacicu I celoj Vladi R.Srbije.Sta ste gospodo uradili da bi Srbi ostali I opstali na Kosmetu? Koliko ste Im fabrika otvorili,koliko ste doprineli da zive od svoga rada,kada nemaju slobodu kretanja ? Ostavimo parole ,,Kosovo je srce Srbije,,na stranu,pogledajmo istinI u oci I na delu pomognimo svom ugrozenom I napacenom narodu ,pozdrav.

(уторак, 15. авг 2017, 19:03) - anonymous [нерегистровани]

zalosno

Sa svakim iseljenim Srbinom drzava se odrice Kosova.
Ako drzava vec nesto pametuje i trosi pare na pregovore koji nicemu ne vode dajte te pare narodu da ostane tamo i ne napusta zemlju jer to ni jedan od njih ne zeli. Pomazite ostanak i povratak pa ce onda i prica biti drugacija.
A ne da maltretiraju Srbe na Kosovu dok se oni ne odsele zbog svoje bezbednosti a drzava "pametuje"

(уторак, 15. авг 2017, 18:41) - DDanonymous [нерегистровани]

A,zasto zuriti g-dine Dacicu?

Da mozda SAD i EU nece uzeti KosMet pa ga odnijeti negdje? Da ga odnesu tamo negdje preko okeana i ja bih bio zabrinut da cemo ga izgubiti. Ali, nece ga odnijeti Dacicu, mnogi okupatori su dolazili i odlazili a srpski KosMet je uvijek ostajao tu gdje jeste.
Pricaj malo,g-dine Dacicu, o Rez SB.1244, o ZSO u Briselskom sporazumu, nisi valjda to zaboravio.Znamo mi da su pritisci sa Zapada veliki ali, kao sto rece Sveti Vasilije Ostroski u vremenu najvecih turskih pogroma nad srpskim narodom: "Oblacak je, proci ce".

(уторак, 15. авг 2017, 18:17) - anonymous [нерегистровани]

Da li postoji država na svetu

koja je protiv vlastitog suvereniteta?

(уторак, 15. авг 2017, 17:59) - anonymous [нерегистровани]

Razmena

Jedino što bi Albanci prihvatili je razmena teritorija. Delovi opština u Srbiji gde su oni apsolutna većina za sever Kosova i srpske enklave. A manastirska imanja kao na Svetoj Gori

(уторак, 15. авг 2017, 17:38) - Kosmet [нерегистровани]

re ,referendum, , ?

Zasto referendum, kada lepo u Ustavu R.Srbije pise da je Kosmet jedna od dve AP ,koje su sastavni deo R. Srbije. Referendum treba raspisati u vezi EU a ne u vezi Kosmeta, za tim nema potrebe .Moje je misljenje da je za drzavu Ustav isto kao sto je biblija, za crkvu, mozda gresim ispravite me.

(уторак, 15. авг 2017, 16:53) - anonymous [нерегистровани]

Ej braćo Srbi,

Šta da radimo sa 2 miliona Albanaca. Nije to samo naše Kosovo, nego i naši Albanci, oni to neće, a bi mi. I šta da napravimo. Bilo bi naše da nas je bilo tamo više nego njih ili bar približno jednako.

(уторак, 15. авг 2017, 16:45) - anonymous [нерегистровани]

tesko

ne mislim da ce albanci pristat jer su u boljem polozaju a vojno su dobro zasticeni.

(уторак, 15. авг 2017, 16:44) - anonymous [нерегистровани]

Šta je sa formiranjem ZSO

Šta je sa formiranjem ZSO? Zar nije to razgraničenje u okviru Srbije! Zašto ne zahtevate formiranje ZSO, pa to je po Briselskom dogovoru kojeg ste potpisali ili izgleda da taj sporazum ipak ne važi kada treba Albanci da sprovedu svoje obaveze!? Kako neki ugovor može buiti uopšte važeći ako ga druga strana ne poštuje? Ako jedna strana ne poštuje ugovor automatski ugovor nije važeći i druga strana tekođe nema nikakvu obavezu da se tog ugovora drži!

(уторак, 15. авг 2017, 16:34) - anonymous [нерегистровани]

KiM

Srpsko Kosovo i Metohiju ne sme niko i nikada dati nizasta na svetu to treba da bude jasno svakome Hvala