Вучић: Односе Србије и Индије карактерише традиционално пријатељство

Индију видимо као великог пријатеља и значајног партнера за сарадњу, а нарочито желимо да повећамо обим привредне сарадње и да је подигнемо на виши ниво, изјавио је председник Србије Александар Вучић поводом 15. августа, Дана независности Индије.

"Односе две земље карактерише традиционално пријатељство, без отворених питања, уз пуно међусобно уважавање и висок степен подршке у најважнијим областима", навео је председник Вучић у поруци у специјалним додацима Политике и Новости поводом 70 година независности Индије.

Према његовим речима, важан показатељ доследности политике Индије огледа се и у принципијелном ставу да поштује суверенитет и територијални интегритет Србије и да не признаје једнострану проглашену независност Косова.

"Тиме на најбољи начин манифестује улогу чувара и градитеља праведнијег међународног поретка, заснованог на поштовању међународног права", оцењује Вучић.

Подсећајући на своју посету Индији у јануару ове године, Вучић наводи да је био импресиониран резултатима те земље у развоју привреде и примени савремених технологија.

"То је свакако одраз успешних мера Владе Индије, предвођене премијером Нарендра Модијем, али и резултат знања и марљивости грађана, привредника, стручњака Индије", навео је председник Србије.

"У томе видим и велике могућности за интензивирање свих видова сарадње Србије и Индије, при чему посебно желим да повећамо обим привредне сарадње, унапредимо је и подигнемо је на виши ниво", истиче Вучић.

Дан када је пре 70 година проглашена независност Републике Индије и када се у Њу Делхију, како додаје, први пут завијорила тробојка са округлом ашок чакром у средини, означава коначну победу идеје и учења великог Махатме Гандија да је могуће извојевати независност ненасилним активизмом, мирним начином и без проливања крви.

"Само годину дана касније, тадашња Југославија, са Србијом у свом саставу, успоставила је дипломатске односе са Републиком Индијом. То значи да ћемо већ следеће године обележити и важан заједнички јубилеј - 70 година дипломатских односа", поручује Вучић.

У име грађана Србије и у своје име, Вучић је упутио срдачне честитке председнику Индије Рам Нат Ковинду, индијској влади и свим грађанима те земље, поводом јубиларног Дана независности.

број коментара 24 пошаљи коментар
(уторак, 15. авг 2017, 10:45)
micika [нерегистровани]

Indija I Srbija

Srbiju i Indiju karakteriše višegodišnja saradnja, mogu nam biti dobri saveznici, kao štosu i decenijama bili, kako u privredi, tako i u stabilizaciji Srbije na svetskoj političkoj sceni. Indija je zaslužila svaki respekt od strane Srbije i Aleksandar Vučić,kao predstavnik srpskog naroda i predsednik Srbije, ume to veoma dobro da oceni, da neguje prijateljske odnose i bilateralnu saradnju i samim tim pomaže Srbiji da ostane na pravom i jedinom putu koji donosi samo dobrobit srpskom narodu.

(уторак, 15. авг 2017, 10:14)
darko [нерегистровани]

darko

Sretan im dan nezavisnosti i jos bolje saradnje sa nama u buducnosti!!!

(уторак, 15. авг 2017, 09:54)
fazli [нерегистровани]

s

Prijateljstvo koje traje decenijama nece niko pokvariti.

(уторак, 15. авг 2017, 09:53)
mahatma [нерегистровани]

indija

Verujem da se i predsednik Aleksandar Vucic vodi politikom velikog vodje i predvodnika naroda Mahatme Gandija, koji dokazuje da nenasilje i istrajna borba pobedjuje svako zlo.

(уторак, 15. авг 2017, 09:37)
andjela [нерегистровани]

saradnja

Želim im mir, blagostanje, prosperitet i još čvršću saradnju sa Srbijom!

(уторак, 15. авг 2017, 09:36)
anonymous [нерегистровани]

Uspeh

Nikada ne možemo pogrešiti ako smo bliski Indiji i Kini...

(уторак, 15. авг 2017, 09:16)
pahulja [нерегистровани]

j

cestitam dan nezavisnost nasim prijateljima!

(уторак, 15. авг 2017, 09:06)
mimi [нерегистровани]

mimimi

Cestitam dan nezavisnosti.

(уторак, 15. авг 2017, 08:59)
anonymous [нерегистровани]

miki

Srbija i Indija imaju višedecenijdsko prijateljstvo.

(уторак, 15. авг 2017, 08:58)
milanaleksandra [нерегистровани]

mm

Uverena sam da ce se uskoro sa njima uspostaviti jos veca i bolja privredna saradnja, koja ce biti od obostrane koristi. Indija je svoje prijateljstvo dokazala i kada je problem Kosova u pitanju