Станковић: Дијалог у Бриселу нема везе са проблемима у општинама на југу

Председник Координационог тела за Прешево, Бујановац и Медвеђу Зоран Станковић изјавио је да се дијалог између Приштине и Београда одвија независно и да се питање вођења локалне самоуправе на југу Србије не може посматрати у контексту бриселских преговора.

"Не постоји никаква паралела између решавања проблема Срба на Косову и Метохији и решавања функционисања локалне самоуправе у три општине на југу Србије - Прешеву, Бујановцу и Медвеђи, јер је све то дефинисано законом и држава Србија у границама својих могућности и способности чини све да се захтеви челника ове три општине решавају", рекао је Зоран Станковић за Радио Слободна Европа.

Истовремено, председник општине Бујановац Шаип Камбери, одговарајући на питање да ли ће се Албанци у Србији укључити у дијалог о Космету који је отворио председник Александар Вучић, каже да су албански представници из три општине на југу Србије већ дали свој предлог за решавање косовског питања и то кроз захтеве за бољи статус албанске националне мањине.

"Нормализација односа са Косовом и уопште односи Србије и Косова би требало да пролазе кроз Прешевску долину", рекао је Камбери за РСЕ.

Албански званичници из Прешевске долине још нису јавно саопштили хоће ли учествовати у дијалогу о Космету на који је позвао Вучић, али Камбери каже да су се албански представници са југа Србије укључили у дијалог још 2013. године, када су влади предали "План седам тачака", "о мерама за афирмацију Албанаца из Прешевске долине".

"Однос државе према Албанцима који живе на овом простору је најбоља помоћ коју Србија може да пружи Србима на Косову. То је битно и за стабилност нашег региона, али и за стабилност албанско-српских односа у будућности", каже Камбери.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво