Двери: Дачићеви потези у супротности са декларацијом

Посланик Двери Иван Костић сматра да су најновије изјаве министра спољних послова Ивице Дачића о затварању конзулата Републике Србије у Мостару, Ријеци и Херцег Новом у политичкој супротности са иницијативом за доношење декларације о заштити српске нације у региону.

Уместо затварања ових, истакао је Костић у саопштењу, боље би било да министар Дачић размишља о отварању конзулата у Беранама, Дрвару, Скадру и Книну, о чему се, каже, већ говорило у Скупштини Србије и у српским медијима.

"Ова изјава Ивице Дачића више личи на политичку стратегију стварања неке нове постјугословенске наднационалне заједнице на Балкану, као што је већ најављено на регионалном самиту у Трсту и која би засигурно имала антисрпски карактер", наводи Костић.

Сматра да је свакако неопходно да Скупштина Србије донесе Декларацију о опстанку српске нације и заштити Срба у расејању и региону, која би била правно обавезујући документ за све српске политичаре на државним функцијама.

Костић међутим указује да није довољно донети декларацију, јер она тешко да може да реши конкретне проблеме Срба у региону, те да је потребно и потписивање билатералних споразума са сваком државом понаособ, како би се инсистирало на решавању проблема као што су имовина српских држављана, добијање двојног држављанства, заштита српског писма и језика, имовине СПЦ и културног блага српског народа, формирање српских културних центара у свим држава региона, здравствене и социјалне заштите наших држављана...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара