Ђурић: Српска листа пројекат од националног интереса

Српска листа је политички пројекат од националног значаја, а њена суштина је политичко јединство Срба, и да се у свакој од десет општина са српском већином на локалним изборима у октобру окупи народ, изјавио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, после разговора са представницима општина са српском већином на КиМ.

Српска листа је политички пројекат од националног значаја за Србију и српски народ на Косову и Метохији и због тога ће на локалним изборима, 22. октобра, кључно бити да она, уз подршку институција државе Србије, изађе са кандидатима који ће у свакој од десет општина са српском већином моћи да окупе народ, рекао је Марко Ђурић. 

Ђурић је додао да суштина Српске листе и њеног деловања треба да буде око окупљања, а не око подела.

Према његовим речима, суштина деловања листе је супротстављање поделама и да на читавој територији КиМ, у свим општинама са српском већином, имамо преко потребно политичко јединство.

"Зато је неопходно, и на данашњем састанку смо разговарали о томе, како да на предстојећим изборима окупимо што је могуће више политичких чинилаца српског народа како би Српска листа представљала, као што је то био случај и на парламентарним изборима, практично све или готово све српске политичке чиниоце на КиМ'', рекао је Ђурић.

Према његовим речима, разговарано је и о томе како да на локалне изборе Српска листа изађе са најбољим кандидатима који ће понудити грађанима конкретан и опипљив програм шта ће у наредне четири године урадити у општинама са српском већином.

Он је рекао да су разговарали о томе како да се отклоне различити недостаци и проблеми који постоје, додајући да је циљ да Српска листа на локалним изборима буде у стању да на најбољи могући начин артикулише вољу српског народа на КиМ и заштити њихове интересе.

"Држава Србија ће наставити да подржава политичко организовање Срба на КиМ, да одржава настојање српских представника да узму што је могуће више удела у институцијама, у свим облицима друштвеног живота јер то је нешто што нама припада и од чега зависи наше опстајање на КиМ", рекао је Ђурић.

Како је навео, зато је важно борити се за оно што је наше јер смо свој на своме, а Српска листа је наш инструмент да остваримо утицај у тим институцијама и да сачувамо институционалну везу са Београдом.

Председник Српске листе Горан Ракић позвао је све грађане са простора КиМ на јединство и заједничку борбу, оцењујући да је Српска листа једина партија која окупља све Србе под један барјак, којима је Србија у срцу и којима је интерес и бољи живот Срба на КиМ на првом месту.

"Срби немају тај луксуз да се деле и разједињују. То би само ослабило нашу снагу", закључио је Ракић.

Ракић је истакао да може да обећа да ће српска листа имати најбоље кандидате за градоначелнике и одборнике у свих дест општина са већинским српским становништвом.

"Битно је да ћемо имати кандидате за одборнике и у општинама где Срби нису већина. Ти Срби ће бити кредибилни, квалитетни и храбри, спремни да се ухвате укоштац са свим проблемима и којима ће национални интерес бити императив", рекао је Ракић.

Председник Српске листе је додао да никада неће сарађивати са онима којима је лични интерес испред националног, јер су ти људи део политичке историје и тамо треба да остану.

Ракић: Не плашимо се нових парламентарних избора

Председник Српске листе је рекао да се не плаше евентуално нових парламентарних избора на Косову и Метохији, и да не би калкулисао да ли ће их бити.

"Не бих да калкулишем са тим. Рекли смо да смо спремни да учествујемо", рекао је Ракић одговарајући на питање да ли су нови парламентарни избори на КиМ најизгледнији за избор председника парламента и формирање нове владе.

Он је навео да је Српска листа спремна да учествује у формирању институција, односно председништва и скупштине, а да даљи наступ зависи од албанских партија.

"Ми одлуке нећемо доносити једнострано, брзоплето. Оно што је веома битно, консултоваћемо се са Београдом", рекао је Ракић додајући да се многима то неће свидети, али да је то њихов проблем.

Понављајући да се не плаше нових избора, он је подсетио и да су на претходним парламентарним изборима изашли јединствено, сложно, уз снажну подршку Београда.

"Тако да нам преостаје само да сачекамо да Албанци, односно водеће албанске партије, међусобно реше те своје сукобе и проблеме, а ми смо спремни да учествујемо у формирању институција, на одабир председништва, скуштине", рекао је Ракић.

Према његовим речима, то да ли ће бити део неке будуће коалиционе владе зависи пре свега од самих албанских политичких партија, колико су спремне не да обећају него да раде на томе да побољшају живот Срба на простору КиМ.

На питање о унутрашњем дијалогу и идеји министра спољних послова Ивице Дачића о разграничењу, Ракић је навео да су они већ део унутрашњег дијалога самим тим што су и данас ту.

"Природно је да око унутрашњег дијалога буду питани и они који ће први осетити бољитак након доношења било какве одлуке, односно људи који живе управо доле, на простору КиМ", рекао је Ракић. Он је навео да не би сада о идејама које ће изнети када се за то буде указала прилика.

"Имамо свој план, програм, али бићете накнадно обавештени када будемо имали своје ставове'', рекао је Ракић. Он је додао да очекује позив, понављајући да су већ део унутрашњег дијалога. 

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи