Косовски парламент поново без кворума

Нови покушај косовског парламента да се конституише није окупио довољан број посланика, али се зато први пут од 3. августа, када је сазвана прва конститутивна седница, у сали се појавио председник Хашим Тачи, јавили су приштински медији. Председавајући Скупштине Адем Микуловци заказао је за среду консултације шефова посланичких група.

Након 15-минутне паузе, за реч су се јављали углавном посланици покрета Самоопредељење и коалиције окупљене око Демократског савеза Косова, одлазећег премијера Исе Мустафе.

Данашној седници присуствује 53 посланика од 120 колико има косовска скупштина.

Поред велике, тзв. Ратне ПАН коалиције, у сали нема представника мањинских странака, Теуте Ругове из ЛДК и неких посланика из коалиције окупљене око ДСК.

Због тога је председник скупштине Адем Микуловци одредио још једну паузу, након чега су посланици наставили седницу упркос томе што нема кворума за изгласавање председника скупштине.

Председник парламентарне групе ЛДК, Авдулах Хоти рекао је да је за грађане "увреда" то што изабрани посланици не присуствују седници коју је "уредно сазвао председавајући".

Истовремено је поздравио позив амбасада земаља Квинте на формирање институција, али је додао да коалиција чији је он кандидат за премијера, "разматрају све могућности за разјашњење актуелне ситуације, па и обраћање Уставном суду".

Прво питање које, према његовим речима, треба разјаснити тиче се неучешћа ПАН коаиције и непредстављања кандидата за председника Скупштине, а друго је шта се дешава када предложени кандидат не добије потребну подршку.

Хоти је, пренео је Индексонлајн, додао да, с обзиром на то да се пети пут сазива седница, "не постоји други начин" решења ове ситуације, већ да се питања шаљу Уставном суду шта би у оваквој ситуацији требало да се ради.

Он је најавио да ће парламентарна група његове коалиције организовати округли сто за остале парламентарне групе, укључујући мањине, како би се "разјаснила правна основа" и како би се "сложили о корацима који треба да се предузму" да би се одблокирало доношење одлука о формирању водећих институција.

"За ово треба да постоји консензус између парламентарних група," рекао је Хоти. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи