Дачић: Разграничење са Албанцима, цркве као на Светој гори

Први потпредседник Владе Ивица Дачић каже да је његов предлог за Косово идеја разграничења на оно што је српско и албанско, нормализација односа, обезбеђење српске православне баштине стварањем самосталних манастирских заједница по атоском моделу у Грчкој, Заједница српских општина на југу и финансијска надокнада за узурпирану имовину.

"Свима је потребно трајно решење српско-албанског сукоба, а до њега се може доћи само договором Срба и Албанаца, где ће свако понешто да добије и изгуби. То је идеја компромиса историјског и етничког права", рекао је Дачић за Новости.

Према његовим речима, све је решиво ако се прихвате темељна политичка начела решавања српско-албанских односа у овој историјској етапи.

"То је мој предлог који је заснован на жељи да Срби нешто добију. Ако желимо да Срби и Србија нешто добију, времена је све мање. За утопијске унапред изгубљене битке или за тезу да је Косово за Србе изгубљено, има времена колико хоћете", каже Дачић.

Према његовим речима, тај предлог је једино реалан, једино у интересу и Срба и Албанаца, и једино брзо остварив.

"Не значи да ће бити и прихваћен али моја је обавеза да о томе говорим док је то још могуће", рекао је Дачић.

Подсећа да су вековима антагонизовани сропско-албански односи, а да је последица тога прогон српског народа са Косова и Метохије, албанско отцепљење те матичне територије српске нације и културе од српске државе у циљу стварања "велике Албаније".

Дачић наводи и да српска државна политика није признала данашњу реалност косовског стања и наставила да се бори историјским, националним и државним правом, ослањајући се на Резолуцију СБ УН 1244, како се показало "фикцијско међународно право".

"За многе власти после 2000. године то је био само изговор да ништа не чине, док се иза леђа формира независно Косово", каже Дачић, додајући да је и политика по којој је могуће не разговарати о статусу а наставити са политиком два колосека доживела потпуни пораз.

"О Косову данас постоје углавном две концепције. Цело Косово је српско, или је све изгубљено, мора се признати независно Косово. Обе концепције имају негативне последице за српски народ. Ова прва се може остварити само ратом, који је у овим историјским геополитичким условима унапред изгубљена битка", истиче Дачић.

Друга концпеција је погубна јер полази од тога да је све решено. Ни у једној концепцији Срби не добијају, само губе, закључио је Дачић.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво