Дачић: Разграничење са Албанцима, цркве као на Светој гори

Први потпредседник Владе Ивица Дачић каже да је његов предлог за Косово идеја разграничења на оно што је српско и албанско, нормализација односа, обезбеђење српске православне баштине стварањем самосталних манастирских заједница по атоском моделу у Грчкој, Заједница српских општина на југу и финансијска надокнада за узурпирану имовину.

"Свима је потребно трајно решење српско-албанског сукоба, а до њега се може доћи само договором Срба и Албанаца, где ће свако понешто да добије и изгуби. То је идеја компромиса историјског и етничког права", рекао је Дачић за Новости.

Према његовим речима, све је решиво ако се прихвате темељна политичка начела решавања српско-албанских односа у овој историјској етапи.

"То је мој предлог који је заснован на жељи да Срби нешто добију. Ако желимо да Срби и Србија нешто добију, времена је све мање. За утопијске унапред изгубљене битке или за тезу да је Косово за Србе изгубљено, има времена колико хоћете", каже Дачић.

Према његовим речима, тај предлог је једино реалан, једино у интересу и Срба и Албанаца, и једино брзо остварив.

"Не значи да ће бити и прихваћен али моја је обавеза да о томе говорим док је то још могуће", рекао је Дачић.

Подсећа да су вековима антагонизовани сропско-албански односи, а да је последица тога прогон српског народа са Косова и Метохије, албанско отцепљење те матичне територије српске нације и културе од српске државе у циљу стварања "велике Албаније".

Дачић наводи и да српска државна политика није признала данашњу реалност косовског стања и наставила да се бори историјским, националним и државним правом, ослањајући се на Резолуцију СБ УН 1244, како се показало "фикцијско међународно право".

"За многе власти после 2000. године то је био само изговор да ништа не чине, док се иза леђа формира независно Косово", каже Дачић, додајући да је и политика по којој је могуће не разговарати о статусу а наставити са политиком два колосека доживела потпуни пораз.

"О Косову данас постоје углавном две концепције. Цело Косово је српско, или је све изгубљено, мора се признати независно Косово. Обе концепције имају негативне последице за српски народ. Ова прва се може остварити само ратом, који је у овим историјским геополитичким условима унапред изгубљена битка", истиче Дачић.

Друга концпеција је погубна јер полази од тога да је све решено. Ни у једној концепцији Срби не добијају, само губе, закључио је Дачић.

број коментара 15 Пошаљи коментар
(понедељак, 14. авг 2017, 17:13) - anonymous [нерегистровани]

Изванредан предлог, мада решење није добро!

Хоћу да кажем: предлог је проактиван, храбар, пожртвован и... незгодан! Сад се очекује да неко тамо реагује на Дачићеву креативност. Неко ће то тамо (надамо се) одбити уз погрде и претње, а ми ћемо да слегнемо раменима. Колико пута су то они нама радили... Дакле, предлог је одличан!

Решење је нешто сасвим друго. Не дај боже да то неко озбиљно схвати и да се крене у неку "имплементацију". Али, чак и да се деси тако нешто, опет добијамо десетак - петнаест година за преговоре, договоре... Разграничење траје!

А "међународној заједници" се баш жури, тако да су они први који ће овако нешто суспендовати. Они хоће да ми потпишемо све сад, без услова и преговора!

(понедељак, 14. авг 2017, 11:29) - Sredoje [нерегистровани]

Predlog?

Mozda i nije los trenutni predlog oko podele i da takvo stanje ostane do 2050 god, kao neka vrsta zamrznutog resenja, mozda tada dodju bolja vrmena za Srbiju i vratiti ono sto je okupirano.

(понедељак, 14. авг 2017, 11:04) - Cedomir Radovic [нерегистровани]

Komentar na izjavu I.Dacica o razgranicenju

Od '90-tih sam na suprotnoj strani od I.Dacica ali sa ovom izjavom se slazem u potpunosti!

(понедељак, 14. авг 2017, 10:12) - anonymous [нерегистровани]

1926 god.

Srbi i Albanci su se razgraničili još 1926. godine tako da je sve ostalo besmisleno i brzopleto!Albanci na KiM imaju isključivo ličnu imovini i ništa više od toga.Tako ako i zamrznemo stanje današnje, gube prvenstveno Albanci a ne mi, ako je to cena stranih investijicija i koje kakvih integracija onda neka bude.Shvatite mi zapad nikad ne mozemo biti a i oni nam ne bi dozvolili da budemo kao oni.Pamet u glavu!

(понедељак, 14. авг 2017, 08:40) - anonymous [нерегистровани]

Ja sam za

Treba resiti problem. Spasiti sever dok jos mozemo. Ako cekamo 30-50 godina, unistice nas demografski.

(понедељак, 14. авг 2017, 08:11) - anonymous [нерегистровани]

besmisleno

Predlog je besmislen u prvom redu za Albance sa Kosova. Čak i da Srbija prihvati predlog gospodina Dačića, zar zaista neko misli da će Albanci pristati da predaju sever Kosova, lokacije sa pravoslavnim crkvama i manastirima pretvore u neutralnu zonu i još da na južnim delovima Kosova i Metohije formiraju zajednicu srpskih opština?Pa to je bajka za malu decu.Pa oni nisu hteli da dozvole formiranje zajednice srpskih opština ni na severu.Jedino na šta bi albanska strana eventualno pristala je da preda severni deo u zamenu za rejon Preševo-Bujanovac.Međutim, svaki pristanak na uslove Albanaca je otvaranje pandorine kutije za Rašku (Sandžak) i Vojvodinu.Tako da ne treba "srljati" brzopleto sa predlozima.

(понедељак, 14. авг 2017, 07:38) - anonymous [нерегистровани]

Razgranicenje

To bi znacilo definitivni gubitak KiM. Albanci bi kasnije proterali i ono malo Srba sto je ostalo i stvorili "novu realnost" . Drugo, oni nece nikakve podele jer ih tako uce strane gazde i njihovi pregovori su samo jedan cilj, kompletno, nezavisno Kosovo. Za pregovore su potrebne dve strane a za sada nema nijedne.

(понедељак, 14. авг 2017, 07:21) - anonymous [нерегистровани]

Има много више "концепција" и решења "косовског проблема"...

...од два која помиње Дачић! Међутим, оне не добијају медијско покривање, али за њих има места на нету... зато људи информишите се сами имислите својом главом...

(понедељак, 14. авг 2017, 06:14) - anonymous [нерегистровани]

Samo polako.

Prvo mislim da ideja nije losa drugo ako siptari ne zele da razgovaraju nema veze i pod turcima smo bili 500 godina pa smo docekali nas dan cekacemo i sad ako treba 1000 2000 ili vise godina ali kosovo ce ponovo biti nase.

(понедељак, 14. авг 2017, 06:12) - anonymous [нерегистровани]

Dacicu. ..

Gospodine Dacic.Nemam nista protiv ako deo svoje licne imovine podelite sirotinji, sta vise smatram da je to veoma plemenito i lepo sa Vase strane....