Дачић: Косово неће ући у Унеско, претходно уздржани ће гласати против

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да ће у септембру, са председником Србије Александром Вучићем, бити на седници Генералне скупштине Уједињених нација, где ће бити настављени разговори са државама о питању захтева за учлањење Косова у Унеско.

Дачић је, на обележавању годишњице и помену убијеној српској деци у Гораждевцу, нагласио јаку дипломатску активност када је у питању лобирање међу државама чланицама УН против пријема Косова у Унеско.

Дачић је навео да Косово у Унеско неће бити примљено, јер ће сада против тога бити и оне државе које су биле уздржане.

У том контексту је истакао да је Србија једном по том путању већ победила Стејт департмент, који је претходно, како је рекао, правио списак држава које ће и како гласају.

Дачић је, такође, подсетио да ће редовна полугодишња седница Савета безбедности УН посвећена Косову, бити одржана у среду 16. августа.

Указао је да, иако Приштина на свакој седници тражи да се УН повуку са Косова, као да велике силе попут САД, Немачке, Велике Британије и Аустралије траже да се питање Косова скине са дневног реда у Савета безбедности, то се неће десити док су сталне чланице тог тела УН наши пријатељи Русија и Кина.

"О томе треба да се гласа у УН, а Русија и Кина имају право вета и то се неће десити. Зато је потребно да са Кином и Русијом одржавамо добре односе", нагласио је Дачић.

Дачић је рекао да Специјализована већа Косова са седиштем у Хагу, позната и као Суд за злочине ОВК, неће радити на основу наших жеља, али да очекује да ће у њему бити више правде за српске жртве и да ће се пред њим наћи и неки од актулених косовских политичара.

"Ко ће бити међу оптуженима, заиста је тешко говорити, али ако суд поступа по закону, односно, основним принципима међународне правде сигурно да ће многи и од актуелних политичара на КиМ завршити ту", напоменуо је Дачић.

Упитан да ли очекује да се на оптуженичкој клупи тог суда нађе Рамуш Харадинај и чланови његове породице, министар је подсетио да су наши правосудни органи тражили изручење Харадинаја из Француске, али да се то на жалост није десило.

"Видите како је међуанродна правда растегљив појам. Када се неки Србин ухапси у Црној Гори, изручи Хрватској или Косову или из Аустралије Капетан Драган изручује Хрватској, онда је то сасвим нормално. Сада Хрватска поништава одлуку за изручење Србији навијача из Албаније који је пустио дрон (Исмаила Морине)...то показује да су од међународне правде остале само корице", закључио је Дачић.

"Ономе ко жели признање Косова није потребан дијалог"

Говорећи о унутрашњем дијалогу о Косову, који је иницирао председник Србије Александар Вучић,Дачић je рекао да је он покренуо идеју дефинисања шта је српско, а шта албанско.

"Ја сам покренуо то као једну од идеја и не говорим о подели, него о дефинисању онога што је српско и под знацима навода албанско", рекао је Дачић одговарајући на питање да ли се залаже за поделу Косова.

Указујући да у Србији има много више оних који сматрају да је Косово изгубљено и који мисле да је дијалог покренут да би се признало Косово, министар је истакао да ономе ко хоће да призна Косово, није потребан дијалог.

Нагласио је да је ова Влада и овај председник то свакако неће урадити, и да унутрашњи дијалог нема за циљ признање Косова.

Дачић је указао да албанска страна уопште не жели да прича о статусу Косова, те да мисли да је све решено и да Србија само треба да стави свој потпис - "да су они независни".

"То се никад неће десити", истакао је Дачић, напомињући да они ништа не могу да ураде без Србије.

"Ако Србија није битна, па што зову Србију на овај дијалог. Зашто сами не решавају проблеме Харадинај, Тачи и 'остали великани политичке мисли' - зато што ништа не могу да реше без државе Србије", рекао је Дачић.

Према његовим речима, Срби су научили лекцију да треба да буду јединствени без обзира на ком простору на Балкану живе и да нема размимоилажења између ставова званичног Београда и Срба који живе на другим просторима.

"Ово је идеја о којој треба да се разговара и није никаква подела", нагласио је Дачић и додао да, "ако постоји жеља за договором између Срба и Албанаца, лако ће се све решити".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво