Поповић: Подршка Декларацији о очувању српске нације

Председник Српске народне партије Ненад Поповић подржао је доношење Декларације о очувању српске нације, коју су најавили председници Србије и Републике Српске, Александар Вучић и Милорад Додик.

У писаној изјави за медије, Ненад Поповић каже да "тренутно окружење" није наклоњено српском народу и да је зато сада, после великих страдања током прошлог века, право време да Срби утврде стратегију националног опстанка.

"Примери угрожености права српског народа у региону су очигледни, у Хрватској власт баштини односе према Србима какве је имала НДХ", наводи Поповић и додаје да тамошња власт жели да и мали број Срба који живи у Хрватској након "Олује" и "Бљеска" протера или асимилује.

Лидер СНП сматра да ситуација није боља ни у Црној Гори, те да је тамо на делу "идентитетски геноцид, поништавање читавог српског наслеђа и ускраћивање најосновнијих права Србима, од очувања културне баштине и постојања Цркве, па до запошљавања у јавним установама".

Што се српског народа у Македонији тиче, наводи да нова влада најављује подизање оптужбе против Срба за геноцид, што је, према његовим оценама, третирање Срба као дежурних криваца за стање у тој држави.

У Албанији је притиском власти уништен скоро сваки траг постојања Срба, каже Поповић и додаје да не престају претње за опстанак Републике Српске.

"Због пасивности претходних влада, Срби који живе у другим државама, већ у другој генерацији губе осећај свог српског идентитета и заборављају језик, историју и културу свог народа", оцењује Поповић.

Сматра да никада није било важније него данас да се Срби поново окупе око једног програма који не угрожава никога, али нас учвршћује и чува "у тешким и сложеним временима на Балкану".

Србија свим припадницима националних мањина пружа сва могућа права по највишим европским стандардима, што нам је више пута признато, истиче лидер СНП и додаје да најављеном Декларацијом "имамо пуно право да исто тражимо за наш народ".

"Овај најављени корак је прилика за национално окупљање и постизање новог националног јединства о најважнијим питањима будућности нашег народа", закључио је Поповић и позвао све политичке субјекте, јавне личности и националне институције да подрже Декларацију о очувању српске нације.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи