Вулин: Србија ће и даље бити војно неутрална

О сарадњи у области одбране и војне индустрије, на војном полигону у Алабину недалеко од Москве разговарали су министри одбране Русије и Србије, Сергеј Шојгу и Александар Вулин. Присуствовали су и финалној трци у тенковском биатлону, где су српски тенкисти заузели шесто место. Српски министар одбране каже да мигови стижу по плану, до краја године, као и техника која ће припасти копненој војсци.

Министар Вулин је рекао да је још једном потврдио принципијелну позицију Србије да ће и даље бити војно неутрална. 

"И да ћемо у свакој нашој одлуци водити рачуна о интересима Србије на првом месту а интереси Србије су да има најбоље могуће односе са Руском федерацијом и то сам рекао свом саговорнику. Док је Вучић врховни командант војске и председник Републике Србије а ја министар одбране, Србија неће бити члан НАТО-а, ниједног војног савеза, баш као што никада нећемо увести санкције Руској федерацији", рекао је Вулин. 

Вулин је пренео и личне поздраве врховног команданта војске и председника Републике Србије Александра Вучића и позив његовом колеги Владимиру Путину да заједно идуће године обележе годишњицу пробоја Солунског фронта, "времена када смо заједно побеђивали и када смо се заједно борили".

"Разматра се могућност набавке С-300" 

Вулин је за Спутњик изјавио да Београд разматра могућност набавке руског ракетног система С-300, али да је прерано говорити о неким детаљима трансакције.

"Разматрамо ово питање (набавку), мислимо о томе, сувише је рано да се каже нешто конкретније. Не могу да говорим тако отворено и унапред. Не могу да коментаришем конкретно у вези са С-300, али генерално морамо нашу војску боље да опремимо и оснажимо", рекао је Вулин.

Говорећи о набавци тенкова, Вулин је рекао да тачан датум набавке 30 руских тенкова Т-72С и 30 оклопних извиђачких возила БРДМ-2 у оквиру војно-техничке помоћи још није одређен, као и да српска страна очекује да ће се то десити наредне године.

"Што се тиче БРДМ-2 и тенкова Т-72С, још није одређен тачан датум", рекао је министар и додао да ће остатак опреме у оквиру војне помоћи бити испоручен када буду решена сва административна питања.

Шојгу очекује већу војну сарадњу са Србијом

Руски министар одбране Сергеј Шојгу изјавио је, после састанка са Александром Вулином у Москви, да очекује већу војну и војно-техничку сарадњу са Србијом, преноси Тас.

"Надам се да ће динамика коју имамо у војној и војно-техничкој сарадњи не само остати сачувана, већ да ће се и повећати", рекао је Шојгу и додао да је претходних година много тога започето и урађено.

Према његовим речима, то се односи и на војно-техничку сарадњу, као и на помоћ Русије у набавци оружја и војне опреме.

"То се, наравно, односи на војну сарадњу, заједничке вежбе, размену делегација не само на нивоу високе команде, већ и на нивоу средњег и нижег нивоа", прецизирао је Шојгу.

"Србија и Русија се разумеју, поштују и помажу"

Након састанка Вулина и Шојгуа Министарство одрбане је саопштило да је Вулин захвалио Русији на начину на који је прихваћена делегација Министарстав одбране и Војске Србије као и на односу према нашим војницима за време боравка на "Тенковоском биатлону".

"Министар Шојгу је човек који искрено воли Србију и који је наш пријатељ. Наше две земље се разумеју, поштују и помажу и ја сам искористио прилику да му се још једном захвалим на принципијелној позицији Руске Федерације када је у питању однос према Косову и Метохији и да га замолим да се надаље настави са таквом политиком", рекао је Вулин.

Вулин је позвао Шојгуа и да присуствује годишњици ослобођења Београда 20. октобра.

На састанку је потврђена важност опремања Војске Србије новим средствима, пре свега борбеним авионима, тенковима и борбеним возилима, ради реализације и унапређења процеса обуке и јачања њених оперативних способности у суочавању са бројним изазовима и претњама све нестабилнијег света, пише у саопштењу.

Вулин је још једном истакао позицију Србије о војној неутралности додајући да се Србија изборила за своје право "да одлучује о својим пријатељима, да одлучује да сама бира свој политички и војни пут, и тако ће и наставити".

Састанку су присуствовали и в. д. помоћника министра за политику одбране генерал-мајор Милан Мојсиловић, в. д. помоћника министра одбране за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић, командант Копнене војске Војске Србије генерал-потпуковник Милосав Симовић и изасланик одбране Републике Србије у Москви пуковник Будимир Гајић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво