Вучић: Косово је ипак кључно питање, па Русија, па владавина права

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да не дели став Дејвида Макалистера, председавајућег спољнополитичког комитета Европског парламента и известиоца за Србију, да је за Европску унију владавина права кључна област за напредак Србије на путу ка чланству. Када земља буде спремна, тада може да се придружи Европској унији, те од Србије зависи какав ће напредак учинити у наредним годинама, поручио Макалистер.

"Кључно питање је Косово, а друго кључно је однос Србије према Русији, а не владавина права, мада западни политичари то увек 'извуку'", рекао је Александар Вучић у заједничком обраћању са Дејвидом Макалистером.

Председник Србије је, одговарајући на питање шта га највише брине по питању владавине права, рекао да сe кључне области на путу ка ЕУ тичу Косова и Метохије, потом спољне политике и тек потом владавине права, а да га "глава највише боли" по питању односа Београда и Приштине.

"Само Србија има Поглавље 35. Зато је и важан наш интерни дијалог о Косову и Метохији, јер, док нема напретка у односима по том питању, нема напретка на путу ка ЕУ", рекао је Вучић после састанка са Макалистером.

Настојећи да илуструје оцену да није владавина права та која се види као кључна за напредак Србије ка ЕУ, Вучић је навео да нико не пита Србију ко ће бити шеф Агенције за борбу против корупције.

Подсетио је да неке земље чланице ЕУ, нарочито 2007. godine, попут Бугарске и Румуније, нису биле спремније за чланство него што је то сада Србија. Али, додао је, "то је ствар Европске уније"

"Ја, међутим, не видим други пут за Србију до пута у Европску унију", истакао је председник.

Макалистер: Србија у ЕУ онда када буде спремна 

Макалистер је, одговарајући пре тога на питања новинара, рекао да је његов став јасан – када је земља спремна, тада може да се придружи Европској унији, те да од Србије зависи какав ће напредак учинити у наредним годинама.

"Није тајна да бих желео да видим Србију пре, а не касније у ЕУ и имам доста колега које тако мисле. Али, и даље преостаје да се још неки посао уради, нарочито у вези са владавином права и борбом против корупције. Има веома важних ставки које сам изнео у извештају и ваша влада зна шта је по среди", рекао је Макалистер.

Такође је рекао да би желео да се отвори што пре још више поглавља, јер Србија добро напредује, али и да је на државама чланицама да одлуче да ли ће се нова поглавља отварати.

"Мој став је да, ако Србија напорно ради, достиже циљеве, треба отварати нова поглавља, јер свако поглавље представља сигнал да је ЕУ озбиљна у својој намери према земљама региона", објаснио је Макалистер.

Истакао је да не може да да датум, кад је реч о прикључењу Србије Европској унији, али је обећао сваку врсту подршке "за наставак доброг посла у Србији", наводећи да се нада да ће наша земља још неколико поглавља ускоро отворити и да ће се прикључити када затвори свих 35 поглавља.

Поручио је да треба наставити са реформама, те да ће се Србија прикључити ЕУ када затвори свих 35 поглавља.

"Кад је реч о временском оквиру... Знате, земља која је у Европи и која има фундаменталне европске вредности и која је спремна да се упусти у компликован процес преговора, може да се прикључи ЕУ. Србија се налази у сред тог процеса приступања", рекао је известилац ЕУ.

"Србија добро стоји", приметио је и истакао да је прочитао и говор нове премијерке приликом преузимања дужности, те са великим интересовањем слушао шта је говорио председник Вучић данас.

"Ситуација је заиста добра и то је добро по земљу и грађане. Србија има суфицит у свом буџету и то је огроман успех. Желео бих да позовем председника владе и друге да наставе путем економских реформи, консолидације буџета, зато што на дуге стазе то води ка одрживом развоју и резултати постају видљиви. Србија је јасно посвећена европској интеграцији и она је на путу ка чланству ЕУ", истакао је Макалистер подсећајући да је до сада 10 поглавља отворено, а два привремено затворена.

Уверен је да је политичка и економска стабилност у овом делу Европе од суштинског значаја за цео континент. Додао је да Црна Гора и Србија предњаче на путу у ЕУ, али да верује да ће све земље региона имати европску будућност.

Захвалио се председнику Вучићу и за напоре које је улагао с тим у вези и за време вођења владе, поновивши да је Србија на добром путу, али да још има пуно посла пред собом.

То знају, како каже, и председник и влада, али могу очекивати политичку подршку од држава чланица ЕУ, Европске комисије и Европског парламента.

"Србија жели јасне поруке"

Вучић је навео да Србија жели јасне поруке да ЕУ рачуна на њу.

Рекао је да се нада да председник Европске комисије Жан Клод Јункер, као и већина земаља ЕУ, ипак жели Србију као део уније, те да је Јункерова изјава да није за журбу по питању пријема земаља Западног Балкана ипак напредак у односу на ранију Јункерову изјаву да не очекује даље проширење Уније.

"Нешто ми се чини да сам другачије чуо (Јункера), али и то је напредак у односу на његову изјаву од пре четири, пет година када је рекао да не очекује даље проширење ЕУ. Сада је бар рекао да треба да се остави перспектива за проширење", рекао је Вучић.

"Верујем да европска перспектива постоји", рекао је српски председник и поручио да би, да представља неку од од земаља ЕУ, желео Србију као део Уније.

Он је истакао да веома поштује Јункера и да је недавно са њим разговарао.

Како је Макалистер поменуо канцеларку Ангелу Меркел, Вучић се "надовезао" да је сигуран да ће она убедљиво да победи на изборима у Немачкој.

"То ће бити додатно олакшање за Европу, а надам се да ће то значити и додатно охрабрење за европски пут Србије, што искрено желим и Меркеловој и Хришћанско-демократској унији, јер мислим да ће то бити добра вест и за Србију", рекао је Вучић.

Навео је да је то само његово лично мишљење.

"Дејвиде, не секирај се, то сви у Србији знају, када ја кажем да неко побеђује на изборима тај сигурно побеђује на изборима. То је сигурније, него било каква кладионица и истраживање. Знају то сви овде", рекао је Вучић.

Макалистер је, одговарајући на исто питање, рекао да је 28 шефова влада земаља чланица ЕУ поновило своје уверење да свих шест земаља западног Балкана имају евопску перскективу.

Навео је да је по том питању Европски парламент јасан, да је и Евроска комисија веома активна.

"Оскар Бенедикт из Делагације ЕУ у Србији прати велико интересовање које чланови Комисије показују за дешавања у Србији, као и комесар Јоханес Хан, Федерика Могерини је интензивирала своје ангажовање", каже Макалистер.

Када Србија буде спремна, наводи Мелакистер, Србија ће моћи да се придружи ЕУ.

"То је напоран посао да се постане члан ЕУ, али на крају то доноси користи и народу, пословном окружењу, друштву и земљу. Осећам да би ЕУ без Србије била непотпуна", поручио је Макалистер.

За Србију каже да је сјајна европска нација, да је у последње три године много прочитао и српској историји, о томе какав је велики народ и какав је вредан допринос Србија дала породици народа у оквиру ЕУ.

Рекао је да дубоко жали што Велика Британија планира да напусти ЕУ када ће у ЕУ бити 27 чланица.

"Мислим да ће место 28 и 29 бити резервисано за Србију и Црну Гору", каже Макалистер.

Србија чврсто на европском путу 

Председник је новинарима пренео да је претходно са својим гостом разговарао о свим важним питањима: о европској перспективи Србије, шта је неопходно да Србија уради, затим о свим тешким темама о интерном дијалогу који је покренуо за КиМ, као и о нечему што је од изузетног значаја – интеграцији целог региона и међусобним односима у региону.

Разговарао је, каже, са Макалистером и о економском напретку Србије.

"Једна од ствари где нема дилеме је да је Србија на добром путу, да имамо суфицит од 500 милиона евра, без великих приватизација, што смо имали само 2005. године, али то тада није било реално због свих великих приватизација", рекао је председник Вучић.

Председник је рекао и да је Макалистеру пренео да је у сваком случају Србија чврсто на европском путу, да Србија жели трајна решења, да не желимо да држимо замрзнуте конфликте, који нису од јуче него од пре више година и векова.

"Добро сам разумео све оно што Европа замера Србији, о стању у павосуђу и владавни права и рекао сам шта чинимо да ставри по том питању променимо. Још много ствари по тим питањима је остало да урадимо и верујем да ћемо у наредном периоду то остварити", навео је Вучић.

Разговарали су, истакао је, још о многим питањима о којима, како је рекао, не би да говори у овом треутку, а нека од њих се тичу самог региона.

"Верујем да те проблеме можемо да превазиђемо да ће Србија и регион остати у миру и стабилни и да се похвалимо са својим прогресом који ће бити убрзан, по питању раста и незапослености", казао је Вучић.

Председник је Макалистеру пренео колико смо захвални на инвестицијама из европских земаља: "Ми без тога тешко да бисмо могли да видимо бољу будућност и не бисмо могли младима да обезбедимо посао".

"Оно што желимо су јасне поруке да ЕУ рачуна на Србију и да наша жеља да будемо део ЕУ није једнострана, пука и празна жеља, већ да то треба да буде жеља и већине чланица ЕУ", рекао је Вучић.

Председник је истакао да је Макалистер искрени пријатељ наше земље који се, како је рекао, труди да објективно сагледава ствари и није од оних који слуша само једну страну. Вучић је захвалио Макалистеру на помоћи да се сачини објективна и конструктива резолуција о напретку Србије, као и на, како је рекао, коректом приступу и личном доприносу да та Резоуција буде ослобођем+на различитих билатералних питања.

"Имам част да сам од фебруара председавајући Комитета за спољна питања ЕП, али остао сам известилац за Србију, зато што желим да покажем своју личну посвећеност и укљученост у будућа дешавања у вашој великој земљи када је реч о европској породици народа", поручио је Макалистер.

Подсетио је да је његов извештај добио широку подршку у ЕУ, те да, иако се странке не слажу о неким питањима, велика већина посланика без обзира на то из ког су дела Уније, желе да дају политичку подршку Србији.

"Сваки пут када дођем у Србију пажљиво послушам и увек научим нове ставри. Поредио сам Србију са слагалицом од 1.000 делова, а после сваке посете имам нове делове да склопим", објаснио је Макалистер.

Рекао је да као Немац има велико поштовање према Србији и њеној историји, додајући да је историја региона веома компликована. Навео је и да је немачка канцеларка Ангела Меркел посвећена дешавањима на Балкану и да жели политичку стабилност и мир у региону.

Посебно је похвалио председника Вучића за његову политику стабилизације, помирења, разговора са суседима, у настојању да покуша да превазиђе разлике и дубоке поделе, које су донеле толико тужних ствари.

Додао је и да је данас имао одличне разговоре са Вучићем, шефом дипломатије Ивицом Дачићем и амбасадорком Аном Хрустановић, истичући да је протеклих година упознао Србију и заиста почео да је воли, те да се Србија увек може поуздати у то да ће је он подржавати.

"Због тога председниче, хајде да наставимо нашу сарадњу", рекао је Макалистер додајући да би Србија без ЕУ била непотпуна.

Најавио је да ће за две недеље поново доћи, у званичну посету Србији, када ће имати сусрете са представницима владе и парламента. Навео је да му, после три године, помало недостаје дневна доза српске политике.

Осврнуо се и на отврање робне куће "Икеа" у Београду, рекавши да то показује да се Србија корак по корак све више интегрише у европска и међународна тржишта.

О дијалогу Београда и Приштине

Макалистер је поручио да би Европска унија желела наставак дијалога Београда и Приштине и то "на председничком нивоу и на нивоу две владе", а председник Србије Александар Вучић указао да је Београд, за разлику од Приштине, спреман и на дијалог и на компромис.

Макалистер је рекао да је важно да две стране наставе дијалог, како би се спроводило оно што је договорено.

Важно је, каже, и да се формира стабилна влада у Приштини, што је, приметио је, теже него што се очекивало.

Вучић је је истакао да је Београд спреман за наставак дијалога и да је, за разлику од Приштине, спреман за компромисе.

"За разлику од многих албанских политичара, ми смо спремни да разговарамо о компромису, а не о томе како ће нешто да звучи пред западним политичарима и шта је то што њима треба 'продати', а шта је за унутрашњу јавност", приметио је Вучић.

Он је навео да је, поред изјаве у којој Хашим Тачи говори оптимистично о дијалогу, чуо и оне где је изнео замерке Србији.

"Нисам толики оптимиста као Тачи, пошто он уз то додаје и да Приштина треба да добије све, а Београд, ваљда, да изгуби све", рекао је Вучић.

Вучић: Не идемо у Гучу, Мaкалистеру жао

Вучић је рекао да ипак неће отићи данас у Гучу са известиоцем Европског парламента за Србију Дејвидом Макалистером, што се могло прочитати у медијима последњих дана, док је Макалистер изразио жаљење што не може да посети Сабор трубача.

"Размишљао сам, али вероватно нећемо ићи у Гучу. Имаћемо радну вечеру, неки други пут наћи ћемо више времена за забаву. Они који су планирали да од тога праве леп догађај, нека оставе за следећи пут", рекао је Вучић.

Надовезујући се на Макалистерове речи да је претходних дана прочитао неколико књига о историји Србије, председник Вучић је рекао да је и сам искористио дане када је било мање људи у граду и мањи притисак на послу за читање књига, те да је прочитао више књига у последњих осам дана него у претходних шест месеци.

Прочитао је, каже, две књиге у вези са британским утицајем на "косовски вилајет" од 1878. до 1912. године, као и књигу о спољној политици Југославије 1934-1939, о династији Обреновића...

"Изгледа да смо обојица спремни да радимо мало више, а не само да одмарамо. А, кад буде боље време, ићи ћемо и у Гучу", рекао је Вучић.

Макалистер је изразио жаљење што не може данас да посети фестивал трубе у Гучи.

Рекао је да је пре недељу дана био у Кенији, да посматра председничке и парламентарне изборе, и да је време било лоше, те да се то време сада преселило у Србију.

"Сећам се 2014, када сам први пут дошао у Београд и чуо за Гучу... Штета што не могу овог пута да посетим фестивал, али следеће године он ће се поново одржати и надам се да ће идуће године време бити боље", казао је Макалистер.

Рекао је да се радује наставку разговора са председником Србије Вучићем, додавши да је овде да слуша и види шта се ради, како би знао када се разговара у Бриселу о чему се ради.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво