Шутановац: Вучић разапет између митова и реалности

Председник Демократске странке Драган Шутановац сматра да је председник Србије Александар Вучић "разапет између прошлости и будућности, истока и запада, митова и реалности", па одређене ставове заузима у "зависности од расположења и тога са ким разговара".

Осврћући се на Вучићев позив на дијалог о Косову и одустајање од митова, Шутановац је, у изјави Фонету, указао на "чињеницу" да је председник Србије ту тему отворио по повратку из САД.

"Више је него очигледно да је добио сугестију да је крајње време да почне да испуњава оно што је обећао", тврди Шутановац.

На другој страни, Вучић има потребу, према оцени Шутановца, "да задовољи један део свог бирачког тела и свог ега, не би ли поново подигао националну тему која се тиче неке националне будућности или националног спаса".

Шутановац најављену декларацију о очувању српске нације смешта у контекст дневне политике и мисли да је у функцији одвлачења пажње са економских проблема земље.

"Управо они који су и гурнули нацију у проблем, националисти, економске проблеме покривају темама националног спашавања", устврдио је Шутановац.

Реагујући на Вучићев став да је реч о "бенигном документу", Шутановац је мишљења да је по среди његова жеља да, и пре него што га је понудио јавности, "покаже како неће више подржавати или писати малигна документа".

"Не знам шта има у плану, али имајући у виду да се ради о човеку чија политика се своди на фразу 'док си део проблема, део си и решења', не би ме чудило да и та декларација буде део саплитања односа Србије у региону", рекао је Шутановац.

Подсећајући на случај "фрескама осликаног шинобуса", Шутановац је констатовао да је Вучић "човек који воли да производи проблеме и у свом окружењу и у региону, а онда те тензије спушта и себе представља као миротворца".

Према ставу Шутановца, "медени месец" међународне заједнице и Вучића "полако ишчезава", јер очекивана решења, "која је требало да буду имплементирана доласком националиста на власт у Србији, нису испостављена".

Шутановац "нема дилему" да Вучић "једну политику води у иностранству и према странцима, а другу политику унутар Србије".

"Овде је велики националиста који брине о националном питању, а нисам сигуран да такву исту политику спроводи и у иностранству", објаснио је Шутановац. Поруку председника Републике Српске Милорада Додика о уједињењу Срба "свуда где је то могуће", Шутановац види као "модификовану поруку Слободана Милошевића да би сви Срби требало да живе у истој држави".

"Та порука довела је до разних балван револуција које су се обиле о главу, пре свега Србима", истакао је Шутановац.

Према његовим речима, Срби и сви који живе у региону требало би да се уједине у нечему што се зове тржиште, економски напредак и поправљање односа са комшијама и упозорава да је "све друго пут у прошлост и спиралу пропадања".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво