ПСГ и СНС о случају дечака са аутизмом

Покрет слободних грађана оценио је да одлука да се дечаку са аутизмом забрани да путује авионом на релацији Београд–Тиват представља недопустиву дискриминацију у сваком друштву које претендује да буде демократско и од свих државних институција захтевао да реагују у складу са законом и испитају цео случај. Српска напредна странка истакла је да осуђује сваку врсту дискриминације, наглашавајући да Саша Јанковић и његов Покрет слободних грађана, по ко зна који пут, "покушавају да профитирају на људској несрећи", овога пута, "покушавају да политички поен остваре на рачун деце оболеле од аутизма".

"Уколико смо већ немоћни да променимо њихово здравствено стање, можемо макар да им олакшамо живот у срединама где одрастају. Пре свега поштујући Закон о спречавању дискриминације и примењујући инклузију", наводи се у саопштењу Покрета слободних грађана.

Покрет слободних грађана наводи да су деца с тешкоћама у развоју и њихови родитељи веома често мета непосредне и посредне дискриминације у свакодневним активностима – од одласка у продавницу, парк и играоницу, па до боравка у вртићу и школи.

"За 'такву децу', како неки суграђани називају децу са аутизмом, мисли се да нема места у парку са другим малишанима, већ у установи затвореног типа, док поједини просветни радници сматрају да не треба да похађају редовну, већ специјалну школу, да би били са себи сличнима. Децу с потешкоћама прате чудни погледи и шапутања, али некад и гласни коментари поводом њиховог понашања", наводи Покрет слободних грађана.

Покрет оцењује да је "Ер Србија" прекршила Закон о спречавању дискриминације особа са инвалидитетом по најмање два члана у којима јасно пише да се услуга, боравак и превоз особама са инвалидитетом може одбити једино ако би тиме био угрожен живот или здравље особе са инвалидитетом или неког другог лица.

Реаговала је и Српска напредна странка, која је саопштила да осуђује сваку врсту дискриминације, а посебно особа са инвалидитетом, истичући да Саша Јанковић и његов Покрет слободних грађана, по ко зна који пут, "покушавају да профитирају на људској несрећи", овога пута, "покушавају да политички поен остваре на рачун деце оболеле од аутизма".

СНС је навела да уместо што пише саопштења, "лажно забринути 'хуманиста' и 'човекољубац'", могао да објасни како је и под каквим околностима, у његовом стану, његовим пиштољем, убијен Предраг Гојковић.

СНС је позвала надлежне државне органе да испитају све околности везане за случај сина Чедомира Антића, али сматра и да су "потпуно јадни и недопустиви" покушаји политичког профитирања на болести и несрећи суграђана.

Син историчара Чедомира Антића, Вид, који болује од аутизма, у суботу није могао да уђе у авион "Ер Србије", јер су супервизор, лекар и менаџерка лета, како је навео, проценили да његов дуготрајно плакање може да узнемири остале путнике.

Вид је до сада три пута, без икаквих проблема, авионом путовао до знатно удаљенијих одредишта – Туниса, Турске и Египта. Ниједна авио-компанија му до сада није забранила улаз у авион, нити је постављала посебне услове због његовог стања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара