Љајић: СДПС 1. септембра представља платформу о Косову

Поводом унутрашњег дијалога на који је позвао председник Србије Александар Вучић, министар трговине, туризма и телекомуникација и лидер СДПС-а Расим Љајић каже да ће та партија 1. септембра изаћи са платформом о Косову.

"Тада ћемо изаћи са нашим виђењем решења, да ли ће се то неком свидети или не, да ли ће то неко користити или не, то већ није на нама. Не претендујемо да је то нешто идеално, да је то решење које ће бити имплементирано, али се нећемо крити иза парола, флоскула и врло јасно ћемо рећи шта мислимо", рекао је Љајић новинарима у Гучи.

Љајић сматра да би и свака друга политичка странка требало да има јасан политички став по важном државном питању.

"То је легитимација сваког од нас...најлакше је да кажете да немате став ни око тог питања, око европских интеграција, односа са Русијом, Западом. Знам да то вероватно не доноси политичке поене, али би свако од нас као одговоран политичар морао да јасно искаже како види решење најкомплекснијег државног питања у овом тренутку", истакао је лидер Социјалдемократске партије Србије.

Љајић је поновио да решење види у три фазе, прво је решавање економских питања, јер постоји интерес да Србија сарађује са Косовом, да пласира своју робу, наводећи да се тамо сада пласира двоструко више робе него у САД.

То, како каже, може још да се увећа и да износ размене буде око милијарду евра.

"Наш економски утицај може да буде велик, треба да отклонимо баријере у вези са тим", рекао је Љајић.

Подсећа да се друга фаза односи на преговоре о Заједници српских општина, имовине и културне баштине, док се трећа фаза односи на преговарање о статусу Косова у међународним ораганизацијама уз услов да Србија има бенефите попут убрзања пута ка ЕУ, о финансијској подршци за инфраструктурне пројекте...

"Након тога би уследио период од пет година да видимо како то функционише, да тестирамо договорено, а онда бисмо имали конференцију о решавању коначног статуса", закључио је Љајић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво