Ивановић и Миловић: Случајеви спаљивања возила морају да се реше кроз институције

Лидер Грађанске инцијативе СДП Оливер Ивановић и доктор Драгиша Миловић чији су аутомобили запаљени пре две седмице на северу Косова истичу да су незадовољни истрагом.

Ивановић и Миловић су на конференцији за новинаре у Косовској Митровици истакли да желе да се овакви инциденти решавају институционално, а не да се импровизује.

Објаснили су да су питању не само њихова имовина и породице које често сносе консеквенце, већ физичка и имовинска правна сигурност свих грађана.

Остајући при ставу да је паљевина њихових возила политичка порука и застрашивање пред предестојеће локалне изборе, Ивановић је рекао да је ово порука свима који се усуде да било шта учине, а да то није у складу са "некаквим меинстримом овде".

"Нас двојицу то неће уплашити, сигуран сам ни наше сараднике ни људе који су са нама. Ми смо прошли много тога, 18 година смо овде, онај ко је правио колкулацију направио је погрешну калкулацију", рекао је Ивановић.

Ивановић је истакао да није битно ко су извршиоци јер су то, како је навео, по свему судећи "неки клинци који су само плаћени за то".

"Много је важније ко их је на то натерао, а хоћемо ли до тога доћи зависи од тога колико ће се ангажовати међународна заједница и међународни фактори", рекао је Ивановић.

Ивановић је рекао и да је у том контексту важно да имају пуну подршку и у Влади Србије.

"Више свакако очекујемо од међународних представника који ће се у директним контактима ангажовати преко Еулекса и правосудних органа и Кфор би свакако могао да има значајну улогу", поручио је Ивановић.

Миловић је рекао да је јуче његова ћерка била изложена вербалном узнемиравању, о чему је полиција упозната и запитао шта је следеће.

"Уколико се не пронађу починиоци грађанима се шаље порука "да насиље може да се настави, да се не кажњава и да неко покушава да насиље као легитимно средства користи у политичке сврхе у застрашивању људи који желе да се баве политиком", рекао је Миловић.

Адвокат Небојша Влајић је нагласио да су сви избори на северу Косова организовани у последњих неколико година били праћени тешким инцидентима, злоупотребама и неправилностима.

Влајић је подсетио да је "пре четири године убијен кандидат за градоначелника Косовске Митровице, непосредно пре избора, а да је изборни дан прекинут када су људи у фантомкама дошли и поразбијали гласачке кутије".

Према његовим речима, ове године имамо да су два аутомобила запаљена јер њихови власници размишљају да се кандидују.

Влајић је најавио да ће "уколико се покаже да ће и ове истраге бити јалове и да ће такве и остати" подизање тужби за накнаду штете "против свих за које сматрамо одговорним, пре свега против општине Косовска Митровица и Звечан.

"Тужићемо и косовску владу јер је и она дужна да преко Косовске полиције обезбеде сигурност за све грађане, а посебно за оне који на демократски начин желе да учествују у демократском процесу", рекао је Влајић.

И Ивановић и Миловић су потврдили учешће на предстојећим локалним изборима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво