Покрет слободних грађана: Одбацивање пријава политички чин

Одлуку Вишег јавног тужилаштва у Београду да одбаци кривичне пријаве против "Информера" и "Пинка", које је против тих медија поднела група новинара, активиста и уметника, Покрет слободних грађана (ПСГ) оценио је као политички, а не правни чин.

Из покрета на чијем је челу Саша Јанковић оценили су и да одлука није заснована на праву и закону, већ да представља јасну демонстрацију политичке моћи Александра Вучића".

"С обзиром на то да постоје више него јасни и недвосмислени докази да су ови медији учинили кривично дело које се гони по службеној дужности, пошто су потписнике кривичних пријава јавно оптужили за најтежа кривична дела – не постоји нити један разлог да оне буду одбачене осим политичке инструментализације правосуђа", наведено је у саопштењу Покрета.

Покрет слободних грађана сматра да власт то ни не жели да прикрије, зато што јој је, како је оцењено, циљ да пошаље поруку својим политичким противницима – да ће сваки отпор режиму бити кажњен.

"Ову одлуку посматрамо само као још један од многобројних доказа да Вучићев режим жели да угуши сваку критичку мисао и реч, намећући овом друштву и овој држави најпримитивније кич-једноумље", закључено је у саопштењу.

Више јавно тужилаштво одбацило је кривичну пријаву против главног уредника Информера Драгана Ј. Вучићевића, главног уредника ТВ Пинк Жељка Митровића и уредника других медија у којима су угледни новинари, активисти и уметници оптуживани за најтежа кривична дела, пренео је сајт Цензоловка.

Оштећени су уложили приговор на овакву одлуку. Потписници кривичне пријаве, Вукашин Обрадовић, бивши председник Независног удружења новинара Србије, Илир Гаши, директор Фондације "Славко Ћурувија", новинарке Антонела Риха и Тамара Скроза и глумци Сергеј и Бранислав Трифуновић, упутили су Апелационом јавном тужилаштву приговор на ову одлуку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво