"Критикују Декларацију које нема, не дају Србији да дигне главу"

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће Декарација Србије и Републике Српске, чији је циљ очување културног идентита језика и писма Срба, бити готова између 25. новембра и 1. децембра и истакао да је реч о "бенигном документу", који ће сви у свету да признају.

Вучић је навео да не разуме критике те декларације, јер на њој још није ни почело да се ради.

"Немамо ниједно једино слово написано", рекао је председник Вучић за телевизију Пинк.

Проблем је, чини се, рекао је председник, у томе што су неки људи задовољни када је Србија угрожена и понижена, а незадовољни када се неком учини да би Срби могли да подигну главу, макар никога не угрожавали.

"То за њих постаје опасно. Али, Србија ће да диже главу, Србију никада више нико неће да гура наниже и да урушава понос и достојанство, јер Србија је слободна и независна земља", рекао је председник Вучић.

На констатацију да неки опозициони лидери сматрају да је најављивање декларације заправо медијски балон и маркетиншки трик, "коска за глодање", као и да је Соња Бисерко у осврту на комеморацију у Ветернику рекла да то не води никаквој сарадњи у региону, те да се тамо чуо ратно хушкачки речник, Вучић је рекао да поштује и Бисерко и опозиционе лидере, али да нам, како је рекао, управо они нису оставили ни "коску за глодање".

"Чак ни то нису оставили. Оставили су нам земљу у банкротству, разорене фабрике и незапосленост од 26 одсто", рекао је председник.

Данас, рекао је Вучић, "на свакој кости се пронађе и нешто меса, а биће га још више, зато што је неко полако, али сигурно, одлучио да опорави Србију, по свим показатељима које признаје међународна заједниица".

Вучић је посебно одбацио тврдње Соње Бисерко и рекао да у Ветернику ниједну ратно хушкачку реч није изговорио.

"Увек сам инсистирао на миру... Нешто друго је ту у питању", констатовао је Вучић и узвратио питањем:

"Колико иза тога стоје одређени међународни фактори, којима нисмо пријавили шта пише или шта ће писати у декаларацији, која је општи правни акт".

Упитан зашто бисмо ми њима то пријављивали, председник је рекао: "Зато што су им сви други пријављивали, слали нацрте и предлоге".

Али, како је рекао, пошто то није више та Србија, зато су неки ангажовани да управо изађу унапред са критикама.

Председник каже да је пре неки дан слушао и неке аналитичаре, који критикују декларацију иако ниједно слово није написано.

Запитао је колико Србија треба да буде мала и слаба да, како је рекао, некима не би била велика и претећа опасност за неког другог.

"Дакле, људи прекините са тим. Бавили смо се нашим језиком, нашим језиком који нестаје. У Хрватској живи 186.000 Срба, а свега 55.000 њих званично говори српским језиком. Онда се питам – па којим језиком они то говоре", навео је Вучић.

"Ако такав случај имате и у Црној Гори и на другим местима, у Македонији, где је још драстичније, питам се шта смо ми радили све време", додао је председник.

Запитао је и по ком том међународном јавно правном документу у свету ми не смемо да се бавимо српским језиком.

"Покажите ми тај документ који ће да каже да је то ратно хушкање. Не постоји такав документ. То је једно од права прве и друге генерације људских права. Нешто што је подразумевајуће", рекао је Вучић.

Међутим, констатовао је да изгледа да, где год би се Срби састали, где год би, како је рекао, макар и сузе лили или туговали за својим мртвима, онда то није добро и увек је претеће.

"Ваљда смо криви што је више Срба жалило 2.000 погинулих у 'Олуји' него што је у Хрватској дошло да слави у покличе 'За дом спремни'", рекао је председник уз одбијање да прихвати, како је рекао, ту кривицу на Србију. 

"Нећу да прихватим ту кривицу на Србију и нећу да се сложим са опозиционим лидерима ни са Соњом Бисерко. Скуп у Ветернику је за разлику од скупа у Хрватској био достојанствен, скуп мира, да се тако нешто не понови. Нити коме претимо, нити од неког нешто тражимо", рекао је Вучић и додао да имамо право да тугујемо за својим мртвима, јер "Олуја" јесте била највеће етничко чишћење.

Вучић о промени Устава и притисцима

Уколико не будемо имали снаге да променимо Устав, а у овом тренутку изледа да немамо довољно снаге, онда ће и наш европски пут да буде заустављен, уверен је председник Србије Александар Вучић.

"Они који хоће да га мењају, они би уствари да Србија нестане са Косова, а они који неће да га мењају, они би да све остане као што је данас. У том зачараном кругу, ви не можете да пронађете решење", рекао је Вучић за Пинк.

Нагласио је да њему не пада на памет да намеће промену највишег правног акта.

"Да имамо октроисани устав и да га на силу доносимо уз малу већину у Народној скупштини, не пада ми на памет", подвукао је Вучић.

Устав, каже, треба да буде резултат широког консензуса народа, после озбиљних дебата и расправа и искључиво у интересу Србије, а не било којих других међународних фактора.

"Ми смо данас под великим притиском великих сила, ја то по први пут на овакав начин говорим. Више је немогуће да се појавите било где на Западу, а да вас не питају за Русе, да вам Руси не замерају што нешто нисте урадили, а што они сматрају да је интерес, а против чега је Запад... Мислим да је највећа тековина коју смо успели да успоставимо у последњих пет година – да имамо независну земљу и независну државу, суверену државу у одлучивању", назначио је Вучић.

Како је рекао, ми данас не питамо амбасадоре страних земаља шта ћемо да напишемо у декларацијама, резолуцијама и другим актима.

"Некад су дневни ред за седнице Владе прво пријављивали у поједињеним амбасадама о чему постоје службене белешке, а тек су онда ишле на седницу Владе. Стидео бих се да сам у томе учествовао. Данас сам поносан што Србија јесте независна у свом одлучивању", закључио је Вучић.

"Политика остаје – независна, стабилна и економски јака Србија"

Вучић је поручио да се његова политика, коју наставља да води, може сабрати у три кључне речи: независна, стабилна и економски јака Србија.

"Моје су три кључне поруке  – Србија ће чувати своју независност, своју војну неутралност и своју сувереност у одлучивању. Под број два, Србија ће чувати мир и стабилност и разговарати са свима у региону, да имамо мир и да имамо загарантовану будућност за нашу земљу. Под три, Србија ће наставити да привлачи инвеститоре, радити на развоју предузетничког духа у самој Србији и уверен сам да ће економске прилике у Србији бити све боље и боље, што ће видети људи крајем године у повећању плата и пензија.

"Сасвим сам сигуран да ће добро разумети нашу озбиљност и одговорност и да ће то да поштују", рекао је Вучић за Пинк.

Захвалио је грађанима што су, упркос кампањи и некредибилним информацијама на интернету, подржавали његову политику, односно не лаке одлуке и не лака политичка решења, а нису подржали оне који су поручивали – гласајте за нас па ћете живети лакше и боље и гласајте за нашу комбинацију...

Грађани су, каже, гласали за тешке мере и увек ће им бити захвалан, јер су показали ту врсту зрелости, посвећености, озбиљности и одговорности и захваљујући њима Србија је на добром путу.

"Ми се не играмо будућношћу Србије" рекао је председник Србије.

Уз три кључне поруке, има, каже, још једну, а то је "да ћемо покушати да помогнемо очувању идентитета нашег народа".

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи