Министар Триван у Стејт департменту

Министар заштите животне средине Горан Триван у наставку радне посете САД разговарао је у Стејт департменту са Џудит Гарбер која је, као вршилац дужност помоћника америчког државног секретара, задужена за међународна питања животне средине, океане и науку.

У отвореном разговору обострано је изражена спремност за размену искустава, као и јачање дијалога и сарадње између Србије и Сједињених Америчких Држава, саопштено је из тог министарства.

Триван ће касније данас у савезној држави Мериленд бити главни говорник на пословној конферецији посвећеној могућностима за улагања америчких компанија у Србији у области животне средине.

Конференцију организују држава Мериленд и Српско-амерички пословни савет, уз присуство бројних представника америчких компанија.

Мериленд је, иначе, једна од најразвијенијих и најнапреднијих држава у САД-у у погледу заштите животне средине, са великим бројем компанија које послују уз нове и чисте технологије.

"Као све друге земље у развоју, и Србија може доћи у ситуацију да јој се нуде и продају не баш чисте технологије. Зато је наш задатак да тражимо партнере који ће нам донети 'зелене' технологије и инвестирати пре свега у прераду отпадних вода, прераду отпада и у ремедијацију земљишта. То су области у којима Србија има највише проблема, а нема новца сама да их реши", нагласио је Триван.

Због тога је за министра посебно важно да успостави контакте са таквим компанијама и заинтересује их за улагања у област животне средине у Србији.

Триван ће их позвати да посете нашу земљу да би их на лицу места упознао са конкретним пословима у животној средини у којима би могли да нађу интерес и започну пословање у Србији.

Осим министра Тривана и амбасадора Србије у САД-у Ђерђа Матковића, на конференцији у Мериленду говориће и неки од највиших челника ове савезне државе, као што су државни секретар Мериленда Џон Вобенсмит, секретар за животну средину Бен Грамблес и секретар за природне ресурсе Марк Белтон, као и представници америчких компанија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво