Вучић са амбасадорима Катара и Казахстана

Председник Србије Александар Вучић примио је амбасадора Државе Катар шеика Мубарака бин Фахада ел Танија, као и амбасадора Казахстана Нурбаха Рустемова.

На састанку са амбасадором Катара констатовано је да постоје добра искуства у економској сарадњи двеју земаља, али да је она још скромна уз много неискоришћених могућности.

Двојица саговорника су изразили наду да ће ступање на снагу Споразума о економској, трговинској и техничкој сарадњи, као и Споразума о узајамном подстицању и заштити улагања, дати подстрек развоју економских веза.

На састанку је договорено да делегација српских привредника прихвати позив Катара и почетком септембра посети ту земљу ради унапређења сарадње.

Амбасадор Ел Тани је упознао председника Вучића и са ставовима Катара поводом актуелне кризе у Персијском заливу.

Вучић је рекао да Србија с пажњом прати развој ситуације, имајући у виду пријатељске односе са заливским земљама, наводи се у саопштењу Прес-службе председника.

Српски председник је пожелео становницима тог региона мир и стабилност и изразио наду да ће кроз преговоре бити нађено мирно решење за кризу.

Амбасадор Ел Тани је председнику Вучићу уручио писмо којим га емир Државе Катар позива да Србија пружи подршку катарском кандидату доктору Хамаду ел Куварију за позицију генералног директора Унеска.

"Интензивиран политички дијалог Србије и Казахстана"

Председник Вучић и амбасадор Казахстана Нурбах Рустемов изразили су наду да ће бити успостављена директна авионска линија између Београда и Астане.

Двојица саговорника размотрила су напредак у остваривању "Мапе пута" за сарадњу Србије и Казахстана, која је потписана током посете председника Вучића Астани у новембру прошле године, и оценили да ће предстојеће, друго заседање Међувладине комисије за трговинско-економску сарадњу бити прилика за подстицај сарадњи у наменској индустрији, затим хемијској и фармацеутској индустрији, као и у области туризма.

Вучић је изразио задовољство што је у последње две године значајно интензивиран политички дијалог Србије и Казахстана, што доприноси бољем међусобном разумевању и јачању сарадње у свим областима.

Оценио је да су односи двеју земаља добри и без отворених питања и захвалио председнику Назарбајеву и казахстанском државном врху на заузимању принципијелне позиције о непризнавању једнострано проглашене независности Косова.

Вучић је изразио подршку "трећем таласу модернизације Казахстана" који је у току и који, заједно са "Стратегијом Казахстана 2050", кроз политичке и привредне реформе треба да омогући да се та земља сврста међу тридесет економски најмоћнијих у свету.

Вучић је Рустемову уручио Орден српске заставе другог степена, којим га је раније председник Томислав Николић одликовао за заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између две земље.

А амбасадор Рустемов је председнику Вучићу предао писмо председника Републике Казахстан Нурсултана Назарбајева, у којем му захваљује на присуству приликом отварања Светске изложбе ЕКСПО 2017. у јуну у Астани и поручује, између осталог, да је сигуран да ће се конструктиван дијалог двеју земаља продубљивати и у будућности због заједничке добробити грађана Србије и Казахстана.

Српски председник је рекао и да му је била велика част да посети Казахстан два пута за мање од годину дана, а посебно да у јуну присуствује отварању Светске изложбе ЕКСПО 2017. у Астани.

"Србија се, учествујући на тој специјализованој изложби, на најбољи начин представља не само становницима Казахстана, него и бројним посетиоцима из иностранства, о чему сведочи велика посећеност српског павиљона", констатовали су председник Вучић и амбасадор Рустемов.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво