Гојковић и Рохани: Одлични односи Србије и Ирана

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић присуствовала је свечаној инаугурацији председника Ирана Хасана Роханија, а током посете Техерану састала се и са председником Исламске консултативне скупштине Алијем Лариџанијем.

Маја Гојковић је Роханију пренела честитке председника Србије Александра Вучића поводом реизбора на функцију иранског председника и изразила је уверење да ће наставити да доприноси развоју билатералних односа две земље, саопштила је скупштинска информативна служба.

Оценила је да су билатерални односи Србије и Ирана добри и пријатељски и напоменула да се ове године навршава 80 година од успостављања дипломатских веза.

Гојковићева је захвалила Ирану на континуираној и принципијелној подршци територијалном интегритету и суверентету Србије и непризнавању једнострано проглашене независности Косова и Метохије, као и на ставу Ирана који није био супротан интересима Србије приликом гласања о Косова за пријем у Унеско.

На састанку са председником Исламске конститутивне скупштине Лариџанијем, Гојковићева је указала да има потенцијала за интензивније контакте радних тела два парламента, посебно одбора за спољне послове, за пољопривреду и привреду, као и делегација у међународним парламентарним организацијама.

Како се наводи у саопштењу, у циљу даљег развоја парламентарних односа, Гојковићева је позвала председника иранске скупштине да посети Србију.

На састанку је наглашено да постоје велики капацитети за сарадњу у области економије који нису искоришћени у пуној мери и у том контексту је оцењено да је изузетно важан рад Мешовите комисије за економску сарадњу две земље, као и да је од великог значаја сарадња у области, културе, образовања и туризма.

Гојковићева је изразила жаљење и солидарност са иранским народом поводом терористичких напада на зграду иранске Скупштине и Хомеинијев маузолеј и потврдила спремност Србије на сарадњу у борби против екстремизма и тероризма.

број коментара 0 пошаљи коментар