Вулин: Србија води мировну политику, али често нема саговорника

Министар одбране Александар Вулин каже за РТС да режим који од "Олује" покушава да направи хуманитарну операцију је усташки режим који не може да се разуме.

Александар Вулин рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да нико не може да разуме понашање Хрватске.

"Други светски рат је завршен, фашисти су кажњени, а режим који се руга јасеновачким жртвама, режим који од 'Олује' покушава да направи хуманитарну операцију је усташки режим који не можете да разумете", истиче министар одбране.

Каже да је хрватска влада јуче донела закон по којем ће свако дете до осмог разреда морати да види Книн и пита се шта ће им тамо показати.

Вулин напомиње да председник Србије Александар Вучић води политику помирења и договора.

"Вучић води мировну политику у региону али ретко има саговорника са друге стране. Ми ћемо да наставимо такву политику", истиче Вулин.

Објашњава да су речи које данас изговара реакција на оно што се дешава са храватском владом.

"Не могу да објасним да људи у 21. веку немају храбрости да склоне таблу 'За дом спремни'", додаје министар.

Говорећи о несрећи у фабрици "Милан Благојевић" из Лучана, Вулин каже да је обишао повређене раднике и да су много боље.

"Министарство није власник ниједне фабрике, па ни фабрике 'Милан Благојевић'. Министарство одбране има инспекцијски надзор, али једино потпуна аутоматизација тог процеса решава све проблеме", објашњава Вулин.

Каже да је ситуација са пожарима у Кладову тренутно мирна.

"Горело је више стотина хектара. Ми смо деценијама запустили цивилну заштиту и немамо довољно људи у министарству који би се тиме бавили", каже министар.

Напомиње да свако треба да зна како да реагује у случају непогода.

"Морате да ангажујете људе да знају да реагују и како, шта да ураде. 90 одсто посла је пало на МУП и захваљујем министру Стефановићу и припадницима полиције, али морамо сви да учествујемо", каже министар Вулин.

Каже да Србија жели успешну, опремљену, сигурну и задовољну војску.

"Никада плата у војсци неће бити на нивоу инжењера у цивилству, никада није била и нигде на свету није, али постоји читав низ ствари које вас мотивишу да дођете у војску и да останете. Војници имају бенефицирани радни стаж, увећање када иду у пензију, јер када почне да гори Кладово или поплаве у Обреновцу, нико не пита колико ће војник остати. Ко не храни своју војску, храниће туђу, а Србија никада није хранила туђу војску", закључује Вулин.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво