ФАЗ: Вучић "прескочио мрачну сенку историје"

Иницијативом за отварање унутрашњег дијалога о Косову и Метохији, српски председник Александар Вучић је прескочио "мрачну сенку историје", оцењује Франкфуртер алгемајне цајтунг, који српског председника представља као јединог политичара у Београду који нема страх од бирача.

"У Србији ове године нема летње рупе", пише немачки лист Франкфуртер алгемајне цајтунг (ФАЗ) и објашњава да је повод за то дао председник Вучић, када је, средином јула, објавио есеј о Косову, од када не престају расправе на ту тему.

"То што Вучић пише је за српске појмове исто као када би турски председник Ердоган написао да су 1915. Османлије извршиле геноцид над Јерменима. Вучић је тако прескочио мрачну сенку српске историје, на чијем настајању је некада вредно радио", наводи франкфуртски лист.

Од својих сународника је, наводи аутор текста Михаел Мартнез, затражио да увиде да је "Косово, које је 2008. уз америчку и западноевропску подршку прогласило независност – изгубљено".

"Многи Срби одавно тако мисле, при чему имају друге бриге: важна су им радна места, добре школе за њихову децу или стамбени простор који могу да плате, а не мит о вечно српском Косову", пише франкфуртски дневник, а преноси Радио Дојче веле.

"Но, водећи српски политичари, из страха од мале, али утицајне мањине националистичких интелектуалаца, православних владика и других демагога, до сада се нису усуђивали да назову ствари правим именом", истиче лист и објашњење налази у томе да они, за разлику од Вучића, страхују од реакције бирача.

"Ако у Београду постоји политичар који ће престати да цепти од страха пред бирачима, онда је то Вучић", наводи немачки лист и додаје да лидер СНС-а, од када је на председничким изборима освојио апсолутну већину, у Београду има већу моћ од било ког политичара после аутократе Слободана Милошевића у деведесетим годинама.

Кад је реч о његовом тексту о Косову, лист пише да су српске новине пуне прилога који су за Вучићеву иницијативу или против ње и констатује:

"Председник је успео да постигне то што је и хтео: да се покрене унутрашњи дијалог о Косову, у коме више неће бити табуа, пре свега међу академицима и интелектуалцима. Њихов националистички огранак, додуше, очајнички узурпира за себе располагање овом дебатом, али је у све већим тешкоћама", наводи Франкфуртер алгемајне цајтунг.

После приказа типичних реакција на Вучићеву иницијативу и одговарајуће аргументације, анализа се завршава речима:

"Исти тај Вучић је пре неколико дана поновио да ће Београд учинити све да спречи пријем Косова у Унеско. За сада су Вучићеве циљане провокације пре свега само речи. Али ипак – речи какве се из Београда досад нису чуле."

Франкфуретр алгемајне цајтунг је, иначе, у појединим деловима Вучићевог текста о Косову, као на пример у делу у којем цитира некадашњег израелског председника Шимона Переса, "препознао" "рукопис" неких његових саветника из Израела, са којима, како наводе, годинама сарађује.

То су, наводи се, људи "као што је Арон Шавив, шеф фирме 'Strategy and Campaigns', која је, према његовим речима, специјализована за победе у изборним кампањама", или маркетиншки стратег Саф Ејсин.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи