Линта: Хрватска није заслужила да буде чланица ЕУ

Хрватско правосуђе није ни непристрасно, ни независно, ни професионално, то је етнички мотивисано правосуђе које је у функцији цементирања етничког чишћења Срба, каже за РТС председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта. Тек и ако би Брисел, Берлин и Вашингтон успоставили исте стандарде на простору бивше Југославије могло би се очекивати да се проблеми расељених Срба ставе на сто, сматра Линта.

У Хрватској дани славља. Обележава се Дан победе и домовинске захвалности и Дан хрватских бранитеља. У Книну ће бити одржана и седница Владе Хрватске на којој би требало да буде усвојен Закон о правима бранитеља.

Биће одржан и тактичко-технички збор наоружања и опреме, a вече је резервисано за ревијалну фудбалску утакмицу и за пријем ратних заповедника. Ове године, међутим, неће бити Томпсоновог концерта у Книну – он ће наступати у Слуњу, у организацији Министарства бранитеља. У Книну ће свирати Прљаво казалиште.

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта се не слаже са констатацијом да је неодржавање Томпсоновог концерта у Книну знак "спуштања лопте".

"Не слажем се са том констатацијом коју је изнео хрватски аналитичар Жарко Пуховски. И ове године као и претходних у Книну ће бити највиши званичници који ће говорити да је 'Олуја' била политички оправдана акција, да је била етички чиста и да је била бриљантна ослободилачка акција. Неће се спомињати српске жртве, величаће се хрватски команданти од којих је значајан део окрвавио руке, било директно било као налогодавци злочина над српским цивилима и заробљеницима. Такође, имамо и даље скандалозну чињеницу да Марко Перковић Томпсон, проусташки певач који пева о клању Срба неће певати у Книну него у Слуњу где су Срби 1941. доживели геноцид као и у свим деловима НДХ, и то о трошку хрватске државе", рекао је Линта гостујући у Дневнику РТС-а.

Да у Србији постоји такав певач, увели би нам санкције, сматра Линта.

"Замислите да у Србији имамо певача, а срећом немамо, који пева о клању Бошњака, Хрвата или Албанаца? ЕУ би нам увела санкције и Србија би била сатанизована у читавој међународној заједници", каже Линта.

Претходних година на Томпсоновим концертима било је узвикивања усташких парола, чуо се говор мржње. Међутим, Томпсон је за то добијао само прекршајну пријаву и казну од педесетак евра.

"Томпсон је само последица општег стања у Хрватској. Шта очекивати друго него да се окупи 80.000 или 100.000 људи на његовом концерту када хрватска председница Колинда Грабар Китаровић каже да га обожава и да његове песме пушта својој деци, када хрватски званичници иду у Блајбург и полажу цвеће убијеним усташама на спомен-плочу где стоји усташка шаховница и где пише 'у спомен и славу погинулим хрватским војницима'. Шта очекивати када осам месеци хрватска влада не може или неће да склони плочу из балканског Аушвица – Јасеновца где су убијене стотине хиљада Срба, а на којој стоји усташко слово 'У'. Кад имате низ спомен плоча убијеним усташама у Кутини, Сиску итд. Од 1993. године имате скандалозну чињеницу да је Сабор донео одлуку да се преживелим усташама исплаћују пензије", навео је Линта.

"Угашени рефлектори над Хрватском" 

Пензије, станарска права и могућност да сазнају шта је са несталима немају они који су избегли из Хрватске. Линта сматра да је суштина проблема то што је ЕУ дозволила да Хрватска постане чланица а да није инсистирала током преговора о поглављу 23 да се сви ти проблеми стотина хиљада протераних Срба извуку испод тепиха, ставе на сто и пронађу правична и трајна решења.

"Хрватска је сада члан ЕУ, а рефлектори над Хрватском су угашени. Плашим се да ће проћи још много времена док ти проблеми почну да се решавају", рекао је председник Савеза Срба из региона.

У Хрватској нема политичке воље да се решавају имовинска, стечајна и друга права, каже Линта и истиче да су кључни проблем двоструки стандарди међународне заједнице, односно ЕУ и САД.

"И даље је на снази, пуних 27 година теза да је Србија главни кривац за оружане сукобе деведесетих, да су Хрвати, Албанци и Бошњаци невине жртве које су водиле ослободилачке ратове. Тек и ако би Брисел, Берлин и Вашингтон променили своју политику и успоставили исте стандарде на простору бивше Југославије и у односу према ратним злочинима и у односу према људским правима и према жртвама могло би се очекивати да се ти проблеми ставе на сто и да се пронађу правична и трајна решења као кључни предуслов за трајни мир, стабилност и помирење на овом простору", рекао је Линта.

"Потребан јасан знак међународне заједнице" 

Жарко Пуховски каже да се Немачка сада окренула ка Србији а да је увек била окренута ка Хрватској.

"Немачка показује поштовање према Србији и српском руководству које води одговорну и принципијелну политику, али то још није довољно. Потребан је јасан знак и Брисела и Берлина Хрватској да је њено понашање неприхватљиво, да мора да поштује преузете обавезе из уговора о приступању које се тичу решавања бројних проблема, поштовања уставних закона о правима мањина којима се Србима гарантује коришћење ћирилице у јавном животу и српски језик и обавезе и да санкционише све ратне злочине и улаже у економски развој крајишког подручја", напоменуо је Линта.

Без јасне поруке Брисела, Берлина и Вашингтона, сматра, Хрватска то неће учинити сама.

И 22 године после "Олује" имамо стотине хиљада избеглих и расељених, а само једну правоснажну пресуду за све злочине.

"То јасно показује да Хрватска није заслужила да буде члан ЕУ, да правосуђе није ни непристрасно, ни независно, ни професионално, то је етнички мотивисано правосуђе које је у функцији цементирања етничког чишћења Срба. У протекле 22 године, 165 Срба је ухапшено на основу хрватских потерница, води се политика застрашивања Срба, ЕУ на то ћути, ЕУ ћути на отворену рехабилитацију усташтва и усташке политике. Без радикалне промене политике ЕУ и САД у Хрватској неће доћи до суочавања, јер у Хрватској нема унутрашње снаге да се суочи са злочиначком прошлошћу и стотинама хиљада својих држављана призна и поштује њихова основна права", закључио је Линта.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво