Конститутивна седница косовског парламента, верификовани мандати

Конститутивна седница косовског парламента почела је са готово два сата закашњења и у прилично конфузној атмосфери, што само потврђује да данас ниједна коалиција, односно партија нема обезбеђену парламентарну већину. Седница је, након полагања заклетве посланика, прекинута и накратко настављена у 15 часова. Сутра у 10 часова посланици ће се поново окупити, јавља дописник РТС-а.

У 15 часова је накратко настављена седница која је раније била прекинута. Њој, међутим, нису присуствовали посланици најбројније коалиције окупљене око Демократске партије Косова (ДПК) из које треба да предложе кандидата за председника скупштине. Наставак седнице планиран је за сутра у 10 часова.

Из опозиције су најавили да неће гласати за председника парламента ако кандидат буде Кадри Весели. Затражили су да коалиција око ДПК предложи кандидата прихватљивог за све.

Раније данас, након што су новоизабрани посланици положили заклетву, заменик председника Демократске партије Косова Енвер Хоџај затражио је одлагање седнице за још два сата (за 15 часова) ради договора о кандидату за председника.

Посланик Самоопредељења Глаук Коњуфца је, наиме, реагујући на захтев Хоџаја рекао да, ако им није било довољно два месеца да се договоре, неће им пoмоћи ни наредна два сата.

"Сви знамо да ће ваш кандидат бити Кадри Весели, а с обзиром на то да ће већина гласати против, управо је разлог да вам два сата неће бити довољно", рекао је Коњуфца.

Истакао је да данашње понашање посланика велике, тзв. ратне коалиције лицемерно и да је показало да немају неопходну парламентарну већину за избор председника и формирање нове владе.

Иначе, данашња седница, која је била заказана за 10 сати, почела је са закашњењем пошто се посланици коалиције окупљене око ДПК нису појавили па није било кворума за рад.

Убрзо након отварања седнице, најстарији посланик из реда покрета Самоопредељења Адем Микуловци прогласио је тридесетоминутну паузу.

Пред почетак седнице, председник Српске листе Горан Ракић најавио је да ће посланици Листе гласати за избор председништва скупштине.

"Водићемо рачуна о интересима српског народа, а подржаћемо избор председништва јер не желимо да будемо кочница за формирање институција. О евентуалној подршци за формирање владе разговараћемо тек након избора председсника, а о учешћу у влади такође ћемо разговарати са битним партнерима уколико би наш улазак у владу значио бољи живот српског народа на КиМ", рекао је Ракић.

Конфузијом током данашње седнице су се обистиниле најаве да ће бити проблема током избора председника скупштине. Водећа коалиција још није одредила свог кандидата за председника парламента, а није сигурна ни да ли има 61 посланички глас, колико је потребно за избор председника и потпредседника скупштине. 

Најбројнија коалиција има кандидата за премијера – Рамуша Харадинаја, који тврди како има довољно гласова да окупи нову владу.

Из друге и треће по реду странке Албанаца тврде да Харадинај нема довољну подршку и да чекају расплет ситуације и своју шансу. 

Како јавља извештач РТС-а, конститутивној седници присуствовао је и бивши шеф верификационе мисије ОЕБС-а на Косову Вилијам Вокер, који је више пута истицао да има пројекат за уједињење Албанаца – на Косову, у Албанији и дијаспори. Вокер је раније подржавао покрет Самоопредељење, Аљбина Куртија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи