ЛДП за постепено кориговање односа Срба и Албанаца

Питање коначног статуса Косова не може се решити обичним компромисом, него постепеним кориговањем односа Срба и Албанаца и гарантовањем што бржег уласка Србије у чланство у ЕУ и НАТО, као и остваривим планом за приближивање Косова ЕУ, наводи се у платформи која ће бити основ за будуће разговоре ЛДП-а у оквиру унутрашњег дијалога, на који је позвао председник Србије.

У платформи коју је усвојило Председништво ЛДП-а, а у коју је Танјуг имао увид, наводи се да је најављени дијалог прилика и за нову политику Србије која подразумева, поред што бржег уласка у Европску унију и НАТО, и изградњу институција, тржишне економије, промену регионалне политике, наставак процеса унутрашњих реформи и модернизације друштва и стварање социјално одговорне државе.

За све те послове, сматра ЛДП, Србија мора у свету наћи разумевање и своје интересе треба да оствари у договору са ЕУ и САД.

ЛДП сматра да је потребно присуство безбедносних снага НАТО-а на Косову, а да сва отворена питања у односима Београда и Приштине морају бити регулисана кроз односе међусобног уважавања интереса обе стране, али и способношћу да тачке спорења Срба и Албанаца решавају ефикасно, предано и на цивилизован начин.

"Међу апсолутним приоритетима Србије у политици према Косову морају бити пружање помоћи и обезбеђивање међународних гаранција за убрзану демократизацију, подизање нивоа заштите људских права, економски развој и посебно заштићен положај српске заједнице на Косову", наводи ЛДП-а.

Та странка у платформи истиче да убрзавање процеса пријема Србије у чланство ЕУ, пријем у НАТО и институционалне гаранције посебног статуса српске заједнице отварају простор да Србија одустане од политичке блокаде интеграције Косова у организације које омогућују бољи живот свих његових грађана.

Србија, како пише у платформи, не може тражити своју срећу у унапред изгубљеном заустављању Косова на путу ка чланству у УН, Унеска и друге међународне и регионалне организације, већ за свој интерес треба да прогласи јачање и напредак Косова, који подразумева његово паралелно укључивање у модерне европске и светске токове заједно са Србијом.

У том смислу, додаје се, Србија има највећи интерес да помогне, подржи и поздрави и сваки други облик међународне, регионалне или мултилатералне иницијативе за помоћ изградњи стабилног мира и одрживог развоја Косова, водећи рачуна о гарантованом учешћу српске заједнице у коришћењу бенефита из таквих пројеката.

ЛДП истиче да ће та платформа бити основ разговора на којима ће та странка учествовати и наводи да косовско питање, које је постало проблем од којег су генерације политичара бежале, данас представља раскрсницу која одређује питање будућности Србије.

"Спремност да се отвори дијалог о овом питању је последња прилика да као друштво донесемо одлуке које дају перспективу овој земљи", сматра ЛДП и додаје да су "декосовизација" сопствене стварности и рационализација циљева основ и темељ разговора који не сме остати још једна пропуштена прилика за којом ћемо жалити у годинама пред нама.

Та странка сматра да је отварање ширег друштвеног дијалога само почетак "лечења друштва".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво