Лихт: Мора да се води рачуна о заштити државних и националних интереса

Немогуће је доћи до одрживог и одговорног решења једног тако значајног питања као што је Косово и Метохија без озбиљног и тешког дијалога, поручује председница Фонда за политичку изузетност Соња Лихт. 

"Присталица сам дијалога о свим значајним питањима, да се друштво пита, да се разне структуре питају, а пре свега компетентни људи", каже Лихт за Танјуг.

Она је уверена да је широк дијалог о будућности односа Београда и Приштине потребан једнако као и дијалог о свим другим важним питањима, јер је, каже, дијалог предуслов да развијамо нормалну демократску процедуру и начин да се вратимо основним демократским принципима.

Каже да "они који унапред одбацују дијалог о Косову, без обзира од кога потиче иницијатива, у суштини дижу руке од демократских процедура". 

"Дубоко сам уверена да, од белих листића до одбацивања дијалога, они који би требало да буду на неки начин и носиоци и чувари демократских принципа - од њих одустају, одустају од улоге у томе и од одговорности", уверена је Лихт. 

Истовремено, нада се да ће владајућа коалиција, влада и председник озбиљно и одговорно слушати и учествовати у дијалогу и учити, јер, примећује, стигло је већ много корисних идеја, али они морају бити свесни да је њихова одговорност највећа. 

"Они су изабрани да у наше име доносе врло тешке одлуке, а ово може да буде једна врло тешка одлука", поручује.

На питање које су црвене линије које Београд не би смео да пређе у разговорима с међународном заједницом, Приштином, Лихт примећује да су оне "с времена на време много флексибилније него што то видимо и него што се показало".

"Лично, дубоко сам убеђена да је заштита државних и националних интереса нешто о чему апсолутно мора да се води рачуна", наводи Лихт. 

У том смислу се позива на, како оцењује, изузетно значајну изјаву професора Тибора Варадија, дату раније Танјугу, да су границе црвених линија - територијална и персонална аутономија за Србе на Косову и заштита културних споменика. 

Лихт каже да би она можда ишла и корак даље и предложила екстериторијалност најзначајнијих културних и историјских споменика, који су, додаје, пре свега верске природе. 

"То су објекти који су не само тековина српске историје и културе, него су цивилизацијски споменици и као такви морају бити заштићени", сматра Лихт. 

Кад је реч о исходу дијалога, она каже да никад не можемо бити сигурни шта ће да искрсне, те да ових дана слуша различите идеје, од којих, признаје, неке можда делују утопијски, али је, понавља, уверена да дијалог нема алтернативу. 

Каже да је за њу изузетно важно што људи после година затишја опет осећају потребу или, како наводи, осећају слободу да размишљају на отворен и креативан начин о томе како решити односе између Београда и Приштине и како те односе заиста довести "преко нормализације до потпуне нормалности". 

Нека од тих размишљања крећу се управо у контексту који је њој веома близак, а то је шири регионални контекст.

"Само кад у целом региону успемо да успоставимо односе мира, стабилности, поверења можемо заједно да планирамо јасну и одређену европску перспективу за све нас".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво