Вучић: Добро је што се чују различити гласови о КиМ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је добро што се чују различити гласови о Космету, од Тадићеве идеје до Војислава Шешеља и Лазареве клетве, па до три-четири предлога која су стигла из Владе. Истакао је да је упутио позив на дијалог, а да решења нису готова и да то није пут ка признању Косова. Србија не седи на две столице и не жели да буде део ниједног војног савеза, поручује председник.

Вучић је, поводом става бившег председника Бориса Тадића да треба размислити о томе да се Косову да столица у УН, рекао да је добро што Тадић учествује у дијалогу, "макар му то није била идеја кад је био на власти". 

"Добро је што су се људи 'отворили' и што говоре шта мисле", рекао је председник.

Додаје да ћемо тако моћи да видимо "шта је реално, шта могуће, а шта не смемо да изгубимо ни по коју цену".

"Мој позив на дијалог не значи признање Косова", рекао је Вучић и поручио "светским силама" да не воде српску политику.

Вучић је то рекао поводом питања новинара како види изјаву руске историчарке Елене Гускове да отварање дијалога води признању Косова.

"Српску политику води српско руководство у складу са српским државним и националним интересима", нагласио је Вучић.

Према његовим речима, Србија је данас више него икада пре изложена различитим притисцима, са различитих страна.

"Нико није задовољан позицијом Србије, јер је она независна држава и брине о својим интересима у условима све већег сукоба великих сила, када протерују 750 и више лица из дипломатских представништава, па је разумљива заоштрена реторика", оценио је Вучић.

Додао је да сви очекују да се Србија опредељује.

"Србија не седи на две столице, како неки тврде. Србија има своју, српску, столицу и неће ничију туђу. Сами бирамо свој пут у будућност", рекао је Вучић.

Веома оштро је одбацио тврдње да је позив на дијалог пут ка признању Косова.

"Ово је само позив на дијалог, решења нису готова. Прекините да измишљате на свим странама. Нећу да излазим са решењима, док не чујем ставове комплетног друштва", навео је Вучић.

Истакао је и да Србија не жели да буде део ниједног војног савеза.

"Имамо своју војску, која јача и која ће бити све снажнија. Прекините са свих страна да водите политику Србије. Нећемо у НАТО, хвала. Нећемо у ОДКБ, хвала", закључио је Вучић.

"Нема преговора о Морини"

Председник је рекао да Србија неће преговарати у случају Исмаила Морине, јер не преговара у случајевима извршилаца кривичних дела, те да је већ предузела оно што је сматрала да је потребно кад је реч о његовом изручењу Србији.

"Ми смо свој посао урадили и чекамо одлуку", рекао је Вучић новинарима у Крагујевцу, не желећи да коментарише писање медија да је Албанија у "офанзиви" да до изручења не дође, али је напоменуо да "медији пишу свашта".

Морина је ухапшен у Хрватској, по српској потерници, због пуштања дрона на фудбалском мечу репрезентација Србије и Албаније у Београду.

Према Вучићевим речима, када су у питању учиниоци кривичних дела, ту су ствари чисте.

"О томе немамо шта ни да разговарамо, нити да преговарамо са било ким", нагласио је Вучић.

Најавио је да су пред нама тешки дани поводом годишњице војно-полицијске операције "Олуја", током које је протерано више стотина хиљада Срба из Хрватске.

"Почетком августа за нас су тешки дани, а за Хрвате дани радости. Али се надам да ћемо имати довољно разума да колико је могуће не скривајући своје емоције и тугу, покушамо да у политичком смислу спустимо тензије и да буде мање увреда и тензија у односу на претходне године", навео је председник Србије.

Морина се тренутно налази у притвору у Дубровнику, где је ухапшен у јуну по српској потерници, након чега је Министарство правде Србије затражило његово изручење.

Жупанијски суд у Дубровнику је донео првостепено решење о изручењу Морине, на које је његов бранилац уложио жалбу Врховном суду Хрватске, чија се одлука очекује.

Против Морине се у Београду води поступак јер је пре три године дроном који је носио заставу "Велике Албаније" прекинуо утакмицу фудбалских репрезентација Србије и Албаније, која се играла на Партизановом стадиону у Београду.

Терети се за кривично дело изазивање верске, националне мржње и нетрпељивости, а поступак води Више јавно тужилаштво у Београду.

Број коментара 38

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво