Варади: Срби на КиМ морају имати територијалну и персоналну аутономију

Линија испод које се не смеју спустити српски интереси јесте територијална и персонална аутономија за Србе на Косову и Метохији, каже Тибор Варади, академик, професор права, који је заступао Србију у међународним процесима. Консензус је мало вероватан, али унутрашњи дијалог о будућности Косова и Метохије је веома важан, пре свега да би се јавност упознала са чињеницама, сматра професор Варади.

Варади у интервјуу Танјугу поздравља позив председника Александра Вучића да започне унутрашњи дијалог о будућности Косова. Оцењује је да је то прилика да се шира јавност "упозна са стварношћу", јер ће, како каже, ако она постане општепозната и призната и преговарачима бити лакше.

Неће морати, како каже, да бране митове, већ ће лакше моћи да преговарају за најбољу од могућих опција у интересу Србије. То је, по његовом мишљењу, персонална и територијална аутономију Срба на Косову, и линија испод које се не смеју спустити српски интереси. 

"Да се Косово 'врати' и постане део Србије, мислим да у овом часу, мада то није лако рећи, није реално. Али, нисам свезналица... А то да се српске цркве, манастири, културна и језичка права заштите путем персоналне и територијалне аутономије, то је остварљиво. То би било праведно и могуће. То је остварљив циљ", каже Варади и прецизира да мисли на територијалну аутономију северног Косова. 

Верује да би то и за Европу било неоспорно и сматра да се преговарачи морају заложити за то да Срби на Косову и Метохији и убудуће могу да живе као Срби, "да сачувају језик, културу и своје српство".

Тај предлог се, истиче, мора изнети на сто пре договора о коначном статусу српске покрајине. 

Варади не верује да је могућ консензус, али понавља да је унутрашњи дијалог о будућности Косова и Метохије веома важан, пре свега да би се јавност упознала са чињеницама.

Међународне околности и фактичко стање

Професор Варади указује и на међународне околности и фактичко стање у оквиру кога се одвијају ови преговори. 

"Са становишта струке којом се бавим, проглашење независности Косова било је противно међународном праву, али о томе је Међународни суд правде избегао да да стварно мишљење. Дато је једно саветодавно, које не иде у прилог Србији. Уместо да се каже - да ли је само одвајање у сагласности са међународним правом - речено је да изјава, односно декларација о независности није у несагласности са међународним правом. Тако је заправо избегнут одговор на право питање", указује угледни правник. 

Варади додаје да, уз то, не треба заборавити да су готово сви западни политичари, који су поздравили ту одлуку, рекли да проглашење независности Косова није преседан, те да треба имати на уму да они који" верују да су дошли до једног узорног решења неће то мишљење променити.

Зато је за њега питање: "да ли чињеница да је међународно право на нашој страни, мада то међународни суд правде није потврдио" треба да буде оријентир за даље потезе Србије или не?

"Требало би да се суочимо са тим да Косово де факто правно данас није део Србије - без обзира на то да ли треба да буде, без обзира на то шта праведно или није - јер ни законадавна, ни административна, ни судска власт Србије тамо се не простире. У тој ситуацији говорити да ћемо сачувати Косово није сасвим адекватна реторика. Јер тешко је сачувати оно што није у нашем поседу", каже Варади. 

Подсећа на конкретан пример и објашњава да би, да је Рамуш Харадинај на захтев Србије изручен Београду, Нишу, Суботици... то било изручење Србији, али у случају изручења Приштини - "он не би био изручен Србији". 

Шта би би било када би Косово стварно постало део Србије?

Варади скреће пажњу на још једно питање над којим јавност у Србији треба да се замисли, а то је: "шта би би било када би Косово стварно постало део Србије"? 

"Реалност је да је реч о око два милиона људи, од којих преко 90 одсто већ две деценије и дуже живи у једној сасвим другачијој политичкој и социјалној култури. Потом, какве би биле економске последице тога?", пита се Варади.

О свему би, сугерише Варади, требало размислити, "све те хипотезе узети у обзир" да се види "шта би било кад би било".

"То би требало да буде део дијалога и да се у оквиру тих чињеница тражи одговор шта је могуће. Уместо у митовима, да се тражити одговор у чињеницама", истиче Варади. 

На питање очекује ли да би из дијалога, који је практично већ почео, председник Вучић и српски преговарачи могли да извуку и неко меродавно мишљење и аргумент више у нашу корист, односно види ли он као стручњак неко правно решење које би омогућило нормалазицају односа са Приштином без "губитка Косова", Варади каже да нема довољно сазнања о току преговора да би могао да да одговор на ово питање. 

"Да бих о томе стручно дао мишљење требало бих да будем много ближи поступку преговора, а ја то нисам. Према томе, човек може бити стручан једино у питањима у која је 'заронио'", примећује професор.

"Тај дијалог не може да да баш директно упутства преговарачима. Он пре свега може да поправи атмосферу у којој ће моћи да се преговара," закључује Варади, уз опаску да преговарачи, наравно, треба да буду на висини своје струке и да ту нико ко није на висини струке не може да буде од користи.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво