Италијански медији: Вучић покренуо шири дијалог о КиМ

Медији у Италији пишу о ширем дијалогу који је председник Србије покренуо о Косову и Метохији, при чему тршћански лист "Пиколо" наглашава да је српски патријарх реаговао апелом државницима да не дају сагласност на отуђење КиМ, док "Осерваторио деи Балкани" наводи речи Вучића да терет Косова не треба оставити потомцима.

Лист Пиколо у тексту под насловом "Вучић покреће дијалог о Србији и Косову, Црква каже стоп", наводи да се "нешто покреће, још без јасног и прецизног смера, у вези са изузетно деликатним питањем Косова... деценијама извору политичких напетости и кључног чвора који треба развезати пре будућег уласка Србије у ЕУ".

"То питање је имало моћни повратак на централни део сцене ових дана, након објављивања у београдском дневном листу Блиц коментара председника Србије Александра Вучића под насловом 'Зашто је потребан унутрашњи дијалог о Косову'", пише у тексту тршћанског дневника.

Наводи се да се у дугачком Вучићевом чланку налазе неке важне поруке.

"Поруке попут оне да је 'време да као народ престанемо као ној да забијамо главу у песак и да покушамо да будемо реални' у вези са Косовом, што је једини начин 'како не бисмо тај терет оставили потомцима', написао је новоизабрани председник", наводи Пиколо.

Додаје се да се Вучић сетио примера некадашњег израелског председника Шимона Переса који је подржавао дијалог Израелаца и Палестинаца.

Лист се пита "шта ће се десити сада" и одговара одмах наводима да ће се "видети наредних месеци".

"Али, председникове речи су већ покренуле жустру дебату. Огласио се и српски патријарх Иринеј, који је упутио апел 'нашим (српским) државницима да не дају сагласност на отуђење Косова и Метохије'", пише у чланку.

Наводи се да је "црква у Београду спремна да учествује у унутрашњем дијалогу, али се не помишља на било шта налик признању независности, што уосталом и није у агенди (званичног) Београда".

У тексту пише да су "Вучићеве речи изашле и ван српских граница" и да их је добро прихватио "пре свега албански премијер Еди Рама".

Пиколо пише да је на Вучићев текст у Приштини било "позитивних, али и разноликих реакција".

"Али, Гордијев чвор остаје нетакнут, барем за сада. Ипак, нешто се покреће у Београду", закључује тршћански лист.

Италијански сајт о Балкану Осерваторио деи Балкани преноси да је Вучић "позвао грађане Србије на 'унутрашњи дијалог', са циљем да се избегне да се терет Косова остави потомцима и због тога што је неопходно да сви пронађу дуготрајни одговор како би се искључила могућност сукоба као опције".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво