Вучић први пут прима акредитиве амбасадора

Председник Србије Александар Вучић примио је акредитивно писмо новоименованог амбасадора Пакистана Саједа Адил Гиланија, као и акредитиве амбасадора Белорусије Валерија Бриљева и шефа Делегације ЕУ у Србији Сема Фабриција.

Александар Вучић данас први пут прима акредитивна писма амбасадора откако је ступио на дужност председника Републике.

Председник Србије примио је акредитивна писма амбасадора Исламске Републике Пакистан Саједа Адила Гиланија и пожелео му добродошлицу и успех у раду, саопштила је Служба за сарадњу са медијима.

Вучић је изразио задовољство што ће имати прилику да, кроз сарадњу са амбасадором Гиланијем, доприноси унапређењу односа двеју земаља, с обзиром на постојање значајних, а неискоришћених могућности. 

Српски председник је истакао да пакистански амбасадор може да рачуна на пуну подршку и помоћ свих овдашњих институција за иницијативе и идеје које могу да допринесу да односи Србије и Пакистана буду садржајнији. 

Он је нагласио да је за Србију значајно да, уз преговоре о приступању Европској унији, у исто време негује и развија добре односе са свим земљама света. 

Амбасадор Гилани је упознао српског председника са тренутном ситуацијом у својој земљи.

Председник Вучић је изразио подршку пакистанским напорима у борби против тероризма. Он је замолио амбасадора Гиланија да пријатељском народу Пакистана пренесе најбоље жеље за свестрани напредак, а двојица саговорника су се сагласили да би чешћа размена званичних посета допринела и приближавању народа Србије и Пакистана.

Политички дијалог Србије и Белорусије на највишем нивоу  

Председник Србије примио је акредитивно писмо новог амбасадора Белорусије Валерија Бриљева.

Предајући акредитиве, Бриљев се Вучићу обратио на српском језику.

"Имам част да вам предам акредитивна писма којима ме председник Белорусије Александар Лукашенко акредитује за изванредног опуномоћеног амбасадора Белорусије", рекао је Бриљев.

Вучић је изразио задовољство што се сви облици сарадње двеју земаља успешно развијају, а посебно што је интензивиран политички дијалог на највишем нивоу. 

Белоруски амбасадор је пренео срдачне поздраве председника Александра Лукашенка, на шта је српски председник узвратио поновним позивом председнику Белорусије да званично посети Србију.

Вучић је истакао да се и приликом боравка у Минску у јануару још једном уверио да је Белорусија један од најдоследнијих и најпоузданијих пријатеља Србије. 

Он је нагласио да се то пријатељство манифестује и снажном подршком територијалном интегритету и суверенитету Србије, односно непризнавањем једнострано проглашене независности Косова и противљењем пријему тзв. Косова у различите међународне организације, на чему смо веома захвални, наводи се у саопштењу Прес-службе председника.

Вучић је белоруском народу и државном руководству поручио да у Србији имају искреног партнера за унапређење билатералних односа у свим областима од заједничког интереса, а на добробит народа обеју земаља.

Белоруски амбасадор је изнео неколико предлога за пласман српских производа на белоруско тржиште, што би увећало спољнотрговинску размену.

Српски председник је рекао да ће му бити задовољство да белоруском амбасадору пружи сваку помоћ у обављању одговорне дипломатске мисије и приметио да амбасадор Бриљев одлично говори српски језик.

Фабрици: Част ми је да предам акредитивна писма 

Председник Србије примио је акредитивно писмо новог шефа Делегације Европске уније у Србији Сема Фабриција.

Фабрици је рекао да му је част да преда акредитивна писма којим га председник Европског савета Доналд Туск акредитује за шефа Делегације ЕУ у Србији.

Вучић је нагласио да је за Србију пуноправно чланство у Европској унији спољнополитички приоритет. Српски председник је италијанском дипломати, који ће у наредном периоду у Србији представљати ЕУ, рекао да верује да ће својим искуством, знањем и ангажманом дати важан допринос даљем току преговора о пуноправном чланству.

Председник Вучић је изразио захвалност на подршци Европске уније као најзначајнијег донатора и нагласио да Србија чак две трећине своје спољнотрговинске размене реализује са чланицама Европске уније.

Амбасадор Фабрици је рекао да је дошао са осећањем велике одговорности за дужност коју ће обављати и да веома добро зна колико је Европска унија посвећена европској перспективи Србије и целог региона.

Нови шеф Делегације ЕУ је истакао да је приметио позитивне кораке које Србија прави спроводећи неопходне реформе, као и допринос који даје миру, стабилности и сарадњи на Западном Балкану. Посебно је истакао да је Србија у протеклом периоду постигла значајне економске резултате.

Предаји акредитива, поред представника Делегације ЕУ Оскара Бенедикта, присуствовала је, што се ретко може видети, и породица европског дипломате, супруга и три сина, од којих је најмлађи Вучићу, када га је поздравио, рекао да му је драго што га је упознао.

Вучић је акредитиве примио у присуству министра спољних послова Ивице Дачића и саветнице са спољну политику Тање Јовић.

Фабрици је на месту шефа Делегације ЕУ уместо Мајкла Давенпорта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво